Voorhakken van de stratenmaker

voorhakken stratenmaker 1

←Naar het eerste bericht over dit beeld

Vandaag ben ik goed opgeschoten met het voorhakken aan mijn beeld van de stratenmaker. Het is ongeveer 80 cm hoog, van groen dolomiet. Na het voorzagen ben ik nu de grote vormen aan het hakken, detailleren volgt later.

Een voorgezaagd beeld heeft wel de juiste volumes, maar door de beperkingen van de machine is er nog steeds veel meetwerk, hakwerk en zaagwerk te doen. Gelukkig is dat wel een stuk makkelijker omdat er al heel veel referentiepunten duidelijk zijn.

Ter verduidelijking: links het stenen beeld, rechts het zaagmodel.

dolomiet beeld van de stratenmaker; fase 2: grof voorhakken
Ik benader dit beeld voor een groot deel à la taille directe: de gedeelten die nog niet zijn vormgegeven hak ik eigenlijk zonder al te veel te meten, en vooral de details, die ik ook niet heb uitgewerkt in de kleischets en het pirschuimmodel, hak ik er uit de losse pols op. Dat maakt het straks een levendig beeld, en ik vind het proces ook heel leuk omdat je onderweg allerlei kleine ‘probleempjes’ en toevalligheden tegenkomt. Ik merkte dat al doende de radertjes van het leerproces weer druk draaien.

Eigenlijk is het licht onder mijn tent niet ideaal, en dat is ook op deze foto te zien. Nu is dat voor dit blog eigenlijk wel gunstig, dan blijft het een beetje een verrassing, maar voor het hakken wil ik het liefst een licht bewolkte dag zonder tent. De tent vervlakt alle schaduwen, waardoor het niet goed meer tekent. Beeldhouwen is eigenlijk vormgeven met schaduwwerking, dus ik ga morgen onder de tent uit. Jammer alleen dat het later richting de 30 graden wordt!

Ook direct, fel zonlicht werkt eigenlijk niet goed, en dat is de reden dat het beeldje op een draaischijf staat. Zo kan ik er enerzijds aan alle kanten bij, maar ik kan het vooral steeds goed op het licht draaien.

Na al dat hakken in graniet moet ik op zoek naar nieuwe brillenglazen, want de huidige zijn eigenlijk meer een sterrenhemel geworden en ook dat hindert het zicht danig. Maar ondanks dit soort kleine hindernissen wordt het nu al een heel aardig beeldje, en is ook het hakken zelf aan dit beeld een erg prettige bezigheid. Ik hou je op de hoogte van het vervolg!

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *