Vier werkstukken tegelijk….

het polijstwerk aan de bovenzijde van een panipitha in zwart graniet2 Het polijstwerk aan de bovenzijde van een panipitha in zwart graniet1
het zagen van een blok Rosa Porinho graniet met de haakse slijper kloven van een blok dolomiet met wiggen
Panipitha

De afgelopen week ben ik met vier projecten tegelijk bezig geweest, ietwat divers. Allereerst loopt het werk aan de zwarte, vierkante panipitha gewoon door. Ik heb de bovenzijde inmiddels vormgegeven en ben begonnen aan de laatste vier zijden met Lotusmotief. Het is enorm veel handwerk geweest, want vooral het profiel dat diep in het midden van het blok ligt kon ik alleen maar met de hand polijsten, en dat gold ook voor een groot deel van de bovenzijde. Het gat waar de lingam in moet komen heb ik vooral met de diamantzaag erin moeten brengen, en omdat het materiaal zo keihard is, was dat bijna een dag werk voor alleen het gat! Maar nu schiet het lekker op. Op de foto’s ligt er nog veel stof en slib op, maar het hele bovendeel is al diep zwart gepolijst tot korrel 10.000.

←naar het eerste bericht over dit project

→Lees verder over dit project…

Werk voor derden

Dan heb ik nog twee projecten voor andere beeldhouwers onder handen: het eerder genoemde grafmonument (derde foto, dat schiet al op), en een hardstenen reliëf.

Dolomiet kloven

Tenslotte ben ik aan het boetseren gegaan, om een ontwerpje te maken voor een stenen beeld van een stratenmaker, waarover later meer. Daarvoor heb ik ook alvast een stuk steen gekloofd, dolomiet oftewel Anröchter Grünstein. Eigenlijk moet je daarvoor beschikken over speciale sets kloofwiggen, maar die heb ik niet (ze zijn ook nogal prijzig, en je hebt er al gauw 15 nodig). Maar geen nood, ik heb mijn eigen variant bedacht. Ik heb een set dunne brede voegbeitels gekocht van chroomvanadium. Ik heb gemerkt dat het daarmee prima kloven is als ik ze in de zaagsnede sla. Omdat het blok 50 cm dik is, heb ik met de diamantboor een reeks gaten geboord (dat gaat een stuk sneller dan de hamerboor), aan drie zijden ingezaagd, en 10 beitels in de bovenste zaagsnede gezet. Als je dan elke beitel een tik geeft totdat hij goed vastzit, en daarna heen en weer elke beitel iets aanslaat, dan begint de steen op een gegeven moment te kraken. Even wachten om de steen de tijd te geven om te barsten, nog een paar keer slaan, en dan breekt-ie keurig af! Werkt ook goed bij beton slopen, als er maar geen wapening in zit. Ik had wel het blok opgelicht en er een stuk hoekijzer onder gelegd met de punt van de V naar boven, waardoor hij keurig langs de lijn in tweeën brak.

→Lees verder over dit project…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *