Vier grotesken in Amsterdam-2

Driemaal een Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie en verweerde originelen…Lees hier het eerste bericht over dit project←

Grotesk

De vier woeste koppen waar ik vorige week over berichtte zijn af. Hieronder een paar plaatjes. Deze gevelornamenten zijn indertijd vrij grof gehakt, vandaar dat ik ook nu in de kopieën dezelfde beitelslagen terug heb laten keren. De koppen komen als sluitsteen in een raamboog te hangen, onder een doorgaande stenen lijst. Uitzondering is de leeuwenkop, die alleen een ornamentele functie heeft. Binnenkort volgt een videoverslag van het hakken van een van de koppen.

Kruimelspoor

Toen ik de eerste foto’s van de originelen zag was ik bang dat ik een handvol kruimels aangeleverd zou krijgen. Ik ken deze steen: Udelfanger is goed weervast, maar na zoveel honderd jaar in weer en wind is het op een gegeven moment op. De oppervlakte gaat afbladderen, de steen spoelt uit op plekken met een grote waterbelasting en dan brokkelt alles geleidelijk steeds meer af. Als je het dan moet losboren uit de gevel dan is het niet verwonderlijk dat er nog meer stukken afbreken, alleen al door het vastpakken. Gelukkig hebben de steenhouwers die het demonteerden nog erg veel weten te redden. Ik kon het daardoor nog aardig reconstrueren. Van sommige dingen zal, zonder extra referentiemateriaal, nooit meer duidelijk zijn hoe het indertijd geweest is. Het is daarom ook een zinnig besluit om de originelen te conserveren en een kopie terug te brengen, nu de gegevens nog afleesbaar zijn.

Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie

Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie

Leeuwenkop (Grotesk) in Udelfanger zandsteen, kopie

kopie grotesk in Udelfanger zandsteen, Amsterdam

Grotesk in Udelfanger zandsteen, origineel en kopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *