Vier grotesken in Amsterdam-2

Driemaal een Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie en verweerde originelen…Lees hier het eerste bericht over dit project←

Grotesk

De vier woeste koppen waar ik vorige week over berichtte zijn af. Hieronder een paar plaatjes. Deze gevelornamenten zijn indertijd vrij grof gehakt, vandaar dat ik ook nu in de kopieën dezelfde beitelslagen terug heb laten keren. De koppen komen als sluitsteen in een raamboog te hangen, onder een doorgaande stenen lijst. Uitzondering is de leeuwenkop, die alleen een ornamentele functie heeft. Binnenkort volgt een videoverslag van het hakken van een van de koppen.

Kruimelspoor

Toen ik de eerste foto’s van de originelen zag was ik bang dat ik een handvol kruimels aangeleverd zou krijgen. Ik ken deze steen: Udelfanger is goed weervast, maar na zoveel honderd jaar in weer en wind is het op een gegeven moment op. De oppervlakte gaat afbladderen, de steen spoelt uit op plekken met een grote waterbelasting en dan brokkelt alles geleidelijk steeds meer af. Als je het dan moet losboren uit de gevel dan is het niet verwonderlijk dat er nog meer stukken afbreken, alleen al door het vastpakken. Gelukkig hebben de steenhouwers die het demonteerden nog erg veel weten te redden. Ik kon het daardoor nog aardig reconstrueren. Van sommige dingen zal, zonder extra referentiemateriaal, nooit meer duidelijk zijn hoe het indertijd geweest is. Het is daarom ook een zinnig besluit om de originelen te conserveren en een kopie terug te brengen, nu de gegevens nog afleesbaar zijn.

Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie

Grotesk in Udelfanger zandsteen, kopie

Leeuwenkop (Grotesk) in Udelfanger zandsteen, kopie

kopie grotesk in Udelfanger zandsteen, Amsterdam

Grotesk in Udelfanger zandsteen, origineel en kopie

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Eén reactie op “Vier grotesken in Amsterdam-2

  1. Albert Kraan schreef:

    Mooi werk Koen.

    Zandsteen verwerking is verboden sinds de Zandsteen Wet van 1951 vanwegen silicosus gevaar door het stof.
    Vandaag de dag zijn daar maatregelingen voor te nemen en zou de Wet moeten worden veranderd zodat zandsteen weer kan worden verwerkt als super duurzaam bouwmateriaal.

    Ik gebruik een milieu vriendelijke afzuig installatie plus een Paftec Cleanspace resperator met veel stof (droog slijpen en zagen). http://WWW.PAFTEC.COM.AU
    (Ik heb verders niets met deze firma maar wel de meest comfortabele en compacte draadloze resporateur op de markt en je bril beslaat niet voor zoiets €370)

    Een beetje water spuiten vóór het hakken is echt niet voldoende om de Zandsteen Wet de kop in te drukken. Hakken geeft stof dat je vaak niet ziet.
    Nat zagen en slijpen geeft geen stof en is zowiezo onschadelijk voor het milieu en mens.

    Keep up the good work Koen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *