video: het kopiëren van een verweerde kop in nieuwe steen

-Lees hier het eerste bericht over dit project←

 

Vier koppen

Het kopiëren van een van de vier verweerde zandstenen groteske koppen van een pand in Amsterdam. Het origineel wordt bewaard, de kopieën komen in de gevel. Aangezien het origineel vrij ruw was afgewerkt, kreeg ook de kopie dezelfde afwerking.

Ik begon met het steenhouwwerk aan de profielen en het scharreren van de vlakke delen die in het zicht komen. Het binnenste van het profiel is geprikt met een puntbeitel. Het deel van de steen dat in de muur geplaatst wordt, is opgeruwd met een steekslag op de voegrand, en met diepere lijnen op de rest van het vlak. Dit is om de metselmortel beter te laten hechten.

Werkproces

Ik begon met het overtrekken van het profiel, dat ik middels een sjabloon overnam op de steen. Alles buiten de lijnen van het profiel zaagde en hakte ik daarna weg. Vervolgens mat ik de omtrek van het gezicht en legde de haren dieper. Toen zo de massa van het gezicht overbleef, begon ik met het vormgeven van het gezicht. Door de twee stenen strak tegen elkaar te plaatsen, kunnen met één passerinstelling heel veel maten overgenomen worden. Als de steen 90 graden gedraaid wordt, kunnen zo nog meer maten genomen worden.

Veel van de kopie wordt op het oog gehakt. Deze methode is iets minder zuiver dan hakken met een punteerapparaat, maar het is veel sneller en daarom voordeliger voor de klant. Het hangt hierbij erg af van de ervaring van de beeldhouwer.

Hierna kwam het detailleren en afwerken. Deze zandsteen (Udelfanger) kan heel fijn worden afgewerkt, maar omdat het origineel indertijd vrij vlot gehakt is, kreeg de kopie dezelfde afwerking met sporen van het tandijzer over bijna het hele oppervlak.

Lees hier↑ een bericht over de gebruikte technieken en hier↑ en hier↑ nog twee berichten met tips voor beeldhouwers.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *