Heet weer en ruwe griffioenen

33 graden tent←naar het eerste bericht over dit project-

Met 33 graden is het eigenlijk geen weer om pal in de zon te staan hakken. In afwachting van mijn definitieve afdak heb ik vandaag daarom maar een zeiltje gespannen, en als je de vloer maar nat houdt, dan is het goed te doen.

Het voorhakken schiet nu al aardig op, nog even en ik kan het familiewapen gaan detailleren.

In overleg met de klant heb ik het schild iets rond gehakt, zodat het wat levendiger wordt. Gevolg is natuurlijk dat de zijkanten ruim een centimeter lager kwamen te liggen, zodat ik de klauwen van de rechter (voor de kijkers thuis linker) griffioen opnieuw moest hakken. Omdat ik daar al rekening mee had gehouden, was dat geen probleem. Ik heb het kruis op het schild aangegeven, en ook dat moet nog strak worden afgewerkt.

ruw voorgehaktVerder heb ik een begin gemaakt met de helm en de linker (voor de kijkers thuis rechter) griffioen.

Alle volumes zijn inmiddels zo ongeveer ingedeeld, het ziet er alleen nog erg grof uit. Dat is de bedoeling; eerst wilde ik zien hoe de onderdelen zich tot elkaar verhouden. Detailleren doe ik het liefst pas als me duidelijk is dat ik niet meer voor verrassingen kom te staan.

Op de afbeelding die ik als voorbeeld kreeg, staan op het schild allemaal bolletjes en lijnen. Dat is een kleurcodering die in de heraldiek gebruikt wordt: stippen betekent goud, en lijnen staan voor rood. Als iemand dus een lijntekening of een ongeverfd reliëf van een familiewapen maakte, kon een kenner dus toch zien dat het schild in goud met rood was uitgevoerd. Zo had iedere kleur zijn eigen code. En niet alleen dat, eigenlijk heet rood keel, goud heet or, zwart is sabel, groen heet sinopel, zilver argent en blauw azuur, en elke kleur heeft zijn eigen weergave in zwart-wit, bijvoorbeeld door arcering. Omdat het wapen van de ridder uit bezien wordt, zijn links en rechts andersom betiteld voor de toeschouwer.

Het meeste daarvan wist ik ‘wel ongeveer’, maar met internet is het wel erg handig als ik dit soort dingen even snel kan controleren. Thuis achter de computer, wel te verstaan, als ik aan het hakken ben heb ik daar geen tijd voor.

Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

2 reacties op “Heet weer en ruwe griffioenen

  1. Charles van Heeckeren schreef:

    Hallo Koen

    Lijkt al aardig op het voorbeeld… Gaat ook redelijk snel zo voor het gevoel

    Met vriendelijke groeten, Charles

  2. Koen van Velzen schreef:

    Voorhakken gaat meestal vrij snel, het meeste werk zit ‘m in de afwerking. Ik denk dat dat nog twee keer zo lang duurt. Juist de scherpte van de details maakt het straks levendig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *