Twee filmpjes van een lingam+panipitha

Onderstaand filmpje kreeg ik vandaag toegestuurd, en bovenstaande wat eerder. Hierop is te zien hoe de lingam en panipitha die ik eerder uit graniet hakte een waterstroom kregen. De lingam is een symbool voor Shiva, en wordt door gelovigen niet enkel beschouwd als een afbeelding, maar als Shiva zelf. Tijdens een overgietingsritueel (abhishekam) wordt onder recitatie van Vedische gezangen water over de lingam gegoten.

In dit geval wordt het water door middel van een pomp over de lingam uitgegoten. De uitloop slingert zich twee keer om de lingam, een verwijzing naar de cobra die zich om Shiva’s hals wikkelt. Omdat deze Adishesha eigenlijk vijf koppen heeft, komt er in de toekomst nog een vijfkoppige bronzen slang op.

Is de lingam het symbool voor Shiva, de yoni of panipitha (het bekken waarin de lingam rust) is het symbool voor Shakti. Shiva en Shakti zijn zo de combinatie van God in zijn zijnsaspect en God in haar wordingsaspect, oftewel Bewustzijn en Manifestatie.

In het tweede filmpje wordt getoond hoe het water via een RVS goot weer terugstroomt naar de sloot.

←naar het eerste bericht over dit project

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *