Steenhouwwerk en ornamenten voor de Sint-Janskathedraal

 

wimbergblok zandsteenNet als een paar jaar geleden ben ik weer aan de slag met een aantal onderdelen van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Toen had ik onder andere een baldakijn onder handen. Deze keer heb ik een wimbergblok gemaakt. Dit is het onderste deel van een gotische pinakel. Ik kreeg een blok nieuwe Udelfanger zandsteen binnen, en heb volgens de uitgeprinte mallen eerst het steenhouwwerk gemaakt: alle profielen netjes uitgehakt en overal waar de ornamentjes (hogels) moeten komen blijft een rechthoekig blokje staan.

 

Andere manier van aanpak

wimbergblokSteenhouwen is niet iets dat ik regelmatig doe; ik denk dat het ongeveer 15 jaar geleden is dat ik zo’n complex stuk onder handen had. Bij beeldhouwen kun je jezelf een paar fouten veroorloven: niemand ziet het als je een hand een paar centimeter naar achter legt. Maar bij steenhouwen is een paar millimeter te diep soms al een grote fout. Het gaat er om dat alles strak en zuiver is. Dus de opdracht is om heel methodisch te werk te gaan, zodat je altijd een vlak overhoudt van waaruit je het volgende kunt afmeten.

wimbergblok udelfanger zandsteen

Met het nieuwe blok voor me plus een heel pak tekeningen heb ik eerst de tijd genomen om eens rustig te puzzelen: wat moet ik het eerst weghalen en wat moet absoluut blijven staan voor later?

Rondom

wimbergblok Udelfanger zandsteenBij beeldhouwen blijf je meestal aan het hele beeld rondom werken, zodat je goed weet waar alles gaat komen. Je hakt eerst het hele beeld ruw, en daarna ga je verfijnen. Als ik dat met dit pinakelblok zou doen, dan komt het niet goed. Discipline is hier het sleutelwoord.

Gelukkig had ik de adviezen van buurman/collega Stide, die jaren ook als steenhouwer gewerkt heeft, en samen kwamen we er wel uit. Een steenhouwer die dit dagelijks doet lacht hier misschien om, maar elk vak heeft zo zijn eigen vaardigheden. Enfin, het is goed gelukt. Leuk voor een keer vanwege de uitdaging, maar ik was blij dat ik verder kon met het ornamentwerk: de hogels op deze wimberg.

Afzaat

Een ander stuk dat ik op mijn erf kreeg was een afzaatblok: een schuin aflopende waterlijst, ook in Udelfanger zandsteen, waarop drie ornamenten gehouwen moesten worden. Hieronder foto’s van het beginblok en het resultaat.

afzaatblok Sint Jan zandsteen

Nieuw blok zandsteen, door de steenhouwerij voorbewerkt aangeleverd.

afzaatblok Sint Jan Den Bosch oud

Het oude blok, ook van Udelfanger zandsteen. De ornamenten zijn sterk verweerd.

afzaatblok

Het voltooide afzaatblok

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Volg me op Instagram
en op Twitter

en op YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *