
Inpakken en wegwezen
“’s Avonds als ik slapen ga… dan volgen mij veertien engeltjes na.” Als je katholiek bent opgevoed en boven de 30, dan ken je dat gebedje voor het slapen misschien nog wel. Deze week had ik ook veertien engeltjes over het erf, maar ze volgden me niet na. Sterker nog, ik heb ze ingepakt voor verzending. Het zijn zeven oude engelen van tufsteen en zeven kopieën in nieuwe muschelkalksteen, voor luchtboog 32 van de Eusebiuskerk in Arnhem.
Gedemonteerd
Er staan in totaal 98 luchtboogbeeldjes op de kerk. Ze zijn in hoog tempo achtereen gemaakt in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, deels in een vrij kubistische Wederopbouwstijl. Het liefst had het kerkbestuur de originele beelden behouden, maar het verval ging zo hard dat het gevaar voor vallende delen ging opleveren.
De website van de Eusebiuskerk zegt hierover:
‘Alle luchtboogbeelden zijn enkele jaren geleden afgenomen uit veiligheidsoverwegingen. Deze beelden zijn alle gemaakt van Ettringer tuf en kunnen niet worden herplaatst. De luchtboogbeelden worden gekopieerd in muschelkalksteen, waarbij de krachtige Werderopbouwbeelden weer in ere worden hersteld. De beelden passen in thema’s als: Ark van Noach, Apocalyps, De Apostelen, De Ondeugden, Verkondiging van het Evangelie en het Laatste Oordeel. Overwogen wordt om een aantal beelden volledig nieuw te ontwerpen met als thema ‘Bridge to the Future’.’
89 te gaan
Na veel overleg is nu besloten om ze alle 98 te vervangen, en het goede nieuws is nu na veel vijven en zessen dat er ook een budget voor is. Stide en ik hebben er nu 9 van gekopieerd (Stide 1, ik 8; Stide is vooral druk met grote en kleine kraagstenen), maar het ziet er naar uit dat we het nog druk krijgen met de andere 89!
Zoals ik in het vorige bericht al vertelde stellen deze zeven beeldjes de bazuinengelen van het Laatste Oordeel voor. Gelukkig is er maar eentje die toetert… Beeld 7 is de bovenste van de reeks, en valt voor een deel in het muurvlak bovenaan de luchtboog. Dit beeldje had een aantal diepe gaten tussen de vleugels en was daarom wat bewerkelijker.
- 14 engelen staan ingepakt klaar, voor op reis
- engelen voorzagen uit een blok kalksteen
- achteraan is engel 4 al voorgezaagd
- zes van de zeven engelen staan klaar
- het voorzagen van de zevende engel was extra lastig
- na het voorzagen: begin hakwerk aan engel 7
- engel 7 zit bovenaan de luchtboog. Dit is de enige die toetert (gelukkig maar)
- Ook engel 7 is klaar. Nieuw in muschelkalk, oud in tufsteen
Nieuw ontwerpen
Een aantal van de oude beeldjes is zo ernstig beschadigd dat er niet zo veel meer aan te reconstrueren valt. Daarom zullen er, net als in de jaren ’50, een aantal nieuwe ontwerpen gemaakt moeten worden. Dit wellicht rond het thema ‘Bridge to the Future’, zoals de website van de Eusebiuskerk hierboven al meldt. Ik weet nog niet of ook dat deels aan mij zal toevallen, al hoop ik natuurlijk van wel. Het is niet vreemd dat er nieuw beeldhouwwerk aan oude kerken gemaakt wordt; elke restauratie voegt wel iets toe aan het geschiedenisboek dat zo’n kerk is.
Misschien heb je wel van onderstaande voorbeelden gehoord?
naar het volgende luchtboogbeeld→
Geachte Heer van Velzen,
het is altijd weer een genoegen om te kunnen kijken wat U allemaal maakt. Het één nog mooier dan het andere!
Mijn vader zei indertijd:”als je met je handen werkt, dan ben je een arbeider, als je met je handen én je hoofd werkt dan ben je een vakman, maar als je met handen hoofd en hart werkt dan ben je een kunstenaar”. U behoort zonder enige twijfel tot de laatste categorie en die mooie onderscheiding is zéér verdient.
Alle artikelen lees ik met groot plezier: vakmanschap gelardeert met humor dar kan ik niet genoeg van krijgen
Nu mijn jaren vorderen, ik ben voorbij de 80, ga ik me, een klein beetje weliswaar, druk maken over mijn toekomstig plekje. Daarom wil ik U verzoeken om een prijsopgave, om en nabij, van een familiewapen door u gehouwen.U kunt het op internet terug vinden onder : wapen Valckenier.
Graag hoor ik van U,
met vriendelijke groet,
Paul Valckenier.