Plaatsing van de grote Shivalingam en Panipitha

→Naar het eerste bericht over dit project

Graniet

plaatsing shivalingam(3)

hijsen van het bovendeel

Nadat ik alle onderdelen van de Shivalingam had gehouwen en gepolijst, en in een proefopstelling had getest of het paste, zijn de vijf onderdelen op transport gegaan voor de plaatsing. Het weegt bij elkaar naar schatting ongeveer een ton; het is 125 cm breed bij 125 cm hoog en 175 cm lang. De hele Shivalingam en de basis zijn van verschillende soorten graniet gemaakt: zwart graniet voor de lingam, Balmoral rood graniet voor het grondvlak, en de yoni of panipitha van een roze/bruinachtige granietsoort waarvan ik de naam niet weet. Het is in ieder geval allemaal behoorlijk hard spul.

shivalingam

Hijsen

plaatsing shivalingam(12)

vastdraaien van de rvs moeren

De onderdelen moesten over een schuurtje en een boom heen in de binnentuin gehesen worden. Daar heb ik ze aan elkaar vastgebout met een dik draadeind, waarna we de lingam in de uitsparing konden verlijmen.

plaatsing shivalingam(17)

de lingam is net verlijmd; de tape beschermt tegen regen

Shivalingam voltooid3

shivalingam voltooid5

Het is wellicht de grootste Shivalingam van Noord-Holland geworden, misschien van Nederland; ik weet niet hoe ik dat moet controleren. Hij staat bij de Sri Sai Mandiram in Onderdijk. Shiva lingam, Shivling, Shivalinga, lingam+yoni, linga, Sjivaling, Sjivling, Sjiwalinga, Sjiwling, panipitha+lingam, black lingam,

→Naar het volgende bericht over dit project

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

3 reacties op “Plaatsing van de grote Shivalingam en Panipitha

 1. susy schreef:

  wat mooi!!!! Zou er graag ook een willen in mijn tuin!

 2. Anoniem schreef:

  Het is prachtig, voor Hindoes heeft het een grote en belangrijke betekenis. Een Shivling wordt niet zomaar geplaatst.
  Mijn verzoek aan u is om dit niet voor de sier te plaatsen want daar is het niet voor bedoeld. Het is bedoeld voor de gelovige hindoe om te bidden bij een shivling en ook dat doe je volgens de regels die het hindoeïsme heeft opgelegd.

  Ik hoop dat u mijn geloof genoeg respecteert en het niet voor de sier plaatst.
  Dank u.

  • Koen van Velzen schreef:

   Beste Anoniem,
   er staat onder het artikel dat deze Shivalingam bij de Sri Sai Mandiram staat in Onderdijk. Ik had je willen uitnodigen voor de wekelijkse Rudrabhishekam op maandagavond in de tempel. Maar omdat je anoniem reageert kan ik je niet bereiken. Deze lingam is zéker niet alleen maar decoratie. Hij is met veel zorg gemaakt, tijdens het zingen van de Sri Rudram, de Lingasthakam en Shiva bhajans, en wordt ook met veel zorg beheerd. We zijn ons terdege bewust van de betekenis.
   Met vriendelijke groet,
   Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *