We hebben momenteel karrenvrachten vol met onderdelen van pinakels onder handen. Ze zijn allemaal bestemd voor de Eusebiuskerk in Arnhem. Hieronder wat foto’s van het werk dat ik tot nu toe hiervoor gemaakt heb. Op de foto hierboven zie je al een aantal blokken klaar staan voor transport: achtereenvolgens een oud tufstenen blok, een blok rood zandsteen van mij, dan een van Stide en een van Jelle, en tenslotte nog een van Jelle in Massangis-kalksteen. Het gaat om ornamentwerk voor twee hele grote complete pinakels, en heel veel losse onderdelen van een aantal andere pinakels.
Ornamenten
Nou is het zo dat wij al het steenhouwwerk niet zelf doen. Dat wordt gedaan door de steenhouwers van Slotboom Steenhouwers in Winterswijk. Wij doen alleen het ornamentwerk. Veel van de oude ornamenten zijn afgebrokkeld en wat ondiep en lomp gehakt indertijd. Een mooie kans om er weer wat fraais van te maken. Ook ben ik een paar wonderlijke vormen van hogels (gotische bladmotieven) tegengekomen op een aantal blokken. Omdat dit werk betrof dat als reparatiewerk in bestaand werk wordt ingevoegd, heb ik deze vreemde vormgeving gewoon gehandhaafd, zodat het straks niet contrasteert met de andere onderdelen van die pinakel.
Bont geheel
De twee compleet te vervangen pinakels zijn samengesteld uit vijf verschillende steensoorten: witte Massangis-kalksteen, bruine Udelfanger zandsteen, rode Eifelzandsteen, rode Bentheimer zandsteen en geelbruine Weiberner tufsteen. Dit is in de jaren ’20 van de vorige eeuw zo toegepast bij een eerder restauratie en om de duurzaamheid ook voor deze pinakels gebruikt. Het zorgt straks voor een levendig beeld van contrasterende steensoorten.
Massangis
Dit is de eerste keer dat ik werk met Massangis-kalksteen. Het is best een lastige steensoort: voor een kalksteen behoorlijk hard en vrij lastig om mooie strakke randen te houden. We zullen waarschijnlijk bij de restauratie van de Domtoren nog heel veel ornamentwerk in Massangis moeten gaan hakken, dus we kunnen alvast oefenen zo!
Goedemorgen koen en Jelle,
Het doet mij veel plezier om over jullie werkzaamheden te lezen en de werkstukken met de uitleg daarbij te bewonderen.
Ook is het een fijne gedachte dat de kennis over en de techniek van dit mooie vak behouden blijft.
Hartelijk dank voor het delen.
Met vriendelijke groet, Henk