Paduka’s

 plaster model for black granite padukasDegenen die dit blog al wat langer volgen weten inmiddels dat een periode van stilzwijgen nog geen stilstand hoeft te betekenen. Zo ook deze keer. Na een welverdiende vakantie ben ik heel druk aan het werk geweest met het hakken van een beeldje. Maar helaas, ik mag er nog niets over zeggen! Het is voor het jubileum van een bedrijf en moet nog geheim blijven tot aan de onthulling, o ergernis. Verder ben ik voor andere beeldhouwers aan het hakken geweest, onder andere aan een reliëf (ook helaas weer onmeldbaar) en heb ik hand- en spandiensten verricht. En tenslotte heb ik voorbereidend werk verricht voor een ander reliëf, waarover later meer.

Maar vandaag ben ik gestart met weer een opdracht in zwart graniet: bijpassende paduka’s voor de vierkante zwarte panipitha die ik eerder hakte. Paduka’s zijn afbeeldingen van voeten of sandalen die in het hindoeïsme gebruikt worden als representatie voor de aanwezigheid van een heilige of een van de aspecten van God.

Paduka's in zwart graniet- voorzagenDe paduka’s waar het hier om gaat zal ik uit zwart graniet gaan hakken naar een gipsafgietsel. In het gips heb ik hetzelfde lotusmotief gesneden als op de zwarte panipitha. Na goedkeuring heb ik een stuk graniet gezocht en vanmiddag ben ik begonnen met het eerste zaagwerk. Hiervoor heb ik eerst een contourmal getrokken van het gipsmodel en deze overgezet in de steen, wat heel veel meetwerk gaat schelen. Straks zal ik met behulp van een punteerapparaat de precieze vormen gaan overzetten van het gips naar het graniet. Als de voeten gepunteerd zijn, komen er nog drie symbolen op, te weten de schelphoorn (shankh), de werpschijf (chakra) en op de hielen twee keer de lotus; de attributen van Vishnu.

Omdat het graniet aan twee zijden al gepolijst was, is het best lastig om er lijnen op te tekenen. Daarom kun je aan de voorzijde de schilderstape nog zien zitten die ik daarvoor gebruikt heb. Als de voeten klaar zijn komen de profielen met de lotusblaadjes aan de beurt, en dan weer heel veel polijstwerk.

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *