Over mij

Koen van Velzen

beeldhouwer in steen, hout, brons.

beeldhouwer Koen van VelzenIk ben in 1963 geboren in Onderdijk, tegenwoordig gemeente Medemblik, als zoon van een bloembollenkweker met een passie voor boetseren. Van mijn vader leerde ik boetseren in klei en was.

sculptor Koen van VelzenOok leerde ik van hem hoe belangrijk de kunst van verwondering is. Hij liet me zien hoe een droge bloembol, tijdens de saaie droge periode van opslag in de schuur in de herfst, tot in detail de schitterende bloei van het volgend voorjaar voorbereidt. Het is me van onschatbare waarde geweest om dit geduld op mijn eigen leven toe te passen.

Ik werk het liefst met steen. Steen is een weerbarstig materiaal; het polijst de bewerker net zo hard als andersom. Steen is niet voor de hand liggend, niet iets waar je op je achttiende mee begint. Ik heb er een hele omzwerving voor nodig gehad, langs grafische, theologische en psychiatrische opleiding, via oosterse en westerse mystiek, van landbouw, tuinbouw en hovenierswerk naar restauratie, om uit te komen bij beeldhouwen in steen.
Een diverse achtergrond wordt een training wanneer in het beeldhouwen alles terugkomt.

ornamentwerk voor de Domkerk Utrecht

Ik begon al vrij jong met houtsnijden, en bekwaamde me daarin verder in Ecuador. In 1990 begon ik als beeldhouwer met boetseren en bronsgieten. Later leerde ik het vak van steenhouwer en restauratiebeeldhouwer en werkte bijna 15 jaar bij de gerenommeerde Beeldhouwerij Mooy BV in Amersfoort. Een training in een prachtig beroep, waardoor ik allerlei aspecten leerde van vormgeving, stijlen, anatomie, materialen en technische vaardigheden. Nadat dit bedrijf in 2010 ophield te bestaan doe ik hetzelfde werk als zelfstandig restauratiebeeldhouwer. Hiernaast ben ik als vrij beeldhouwer werkzaam.

Copyright foto: Eric van Vessem

pijlnaar Contact
pijlnaar Laatste projecten
pijlnaar Beeldhouwerij Koen van Velzen
HOMEpijl