Op rolletjes

turning a new leaf4

‘Turning A New Leaf’ in de hal

Het beeld ‘Varens’ ging vandaag op reis naar Noord-Brabant. Daar moest het een smal grindpad over, een trapje en drempel over, en aan het eind van de hal overeind. Hoe doe je dat met een beeld van ruim 600 kilo? Nou, gewoon, zoals ze het vroeger ook al deden. Op rolletjes. Maar zijn broertje stond nog in de weg: de klant had tijdelijk mijn beeld ‘Turning A New Leaf in bruikleen, zolang ik aan hun beeld werkte. Maar met vier man, een takel, houten rollers van stukken trapleuning, en een houten onderstel voor de beelden, is het allemaal prima gelukt.

Tuinbeeld en binnenbeeld

0019a

detail van ‘Turning A New Leaf’

Hoe leerzaam het ook is om met een zwaar stenen beeld in een beperkte ruimte te manoeuvreren, het was nog leerzamer om te zien hoe anders het ene beeld staat dan het andere. Het granieten werk (Turning A New Leaf) is iets hoger, maar omdat het bijna dezelfde kleur heeft als de omgeving, valt het helemaal weg. Ook heeft het een heel ruw oppervlak.

Het is bedoeld voor in een tuin, waar het algen en mos zal verzamelen en een soort interactie aangaat met de omgeving. De voet van dat beeld is ook vrij lomp, omdat er later allemaal planten omheen zullen groeien, die de voet aan het oog onttrekken en maken dat het beeld tussen de planten opgegroeid lijkt. Ook zorgt die voet voor een contragewicht, waardoor het ook zonder verankering stevig zou staan.

varens voltooid (2a)

detail van ‘Varens’

Een binnenbeeld vraagt een andere aanpak. Ik hou ervan als je beelden kunt aanraken en voelen, en daarin ben ik zeker niet de enige. Daarom is ‘Varens’ veel aaibaarder, met een glad gepolijste huid en krullende vormen. De voetplaat is veel dunner, en achtkantig in plaats van vierkant. Wat ze wel delen is dat het licht vanuit de tuin erachter door het beeld heen de gang in speelt. Dat was ook een specifieke vraag van de klant, en ook de oorzaak van de overeenkomsten tussen de twee beelden.

Varens plaatsing

Ik was heel blij het beeld zo te zien op de plek waarvoor hij ontworpen is, en te merken dat hij doet wat de bedoeling was: een blikvanger zijn en de aandacht binnenshuis te houden zonder de tuin helemaal te blokkeren.

De hond lijkt het in ieder geval wel prima te vinden.

←Naar het eerste bericht over dit project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *