Nogmaals paduka’s in zwart graniet

carving traditional padukas in black granite-het maken van padukas in zwart granietcarving padukas in black granite-het maken van padukas in zwart graniethet maken van padukas in zwart graniet-padukas carved in black granite displaying the conch, chakra and lotusesTwee jaar na de eerste paduka’s, waarover je hier→ meer kunt lezen, ben ik verder gegaan met het maken van het tweede stel paduka’s in zwart graniet.

Paduka’s zijn afdrukken van de voeten van een heilige, maar deze term wordt ook wel gebruikt voor de sandalen waarmee een heilige wordt vereerd.

In 2014 heb ik een klei-afdruk van de voeten van Swami Gopala Krishna gemaakt. Ik wilde oorspronkelijk deze voetafdrukken exact nahakken in een ruw brok graniet, zodat het leek alsof hij daar in was gaan staan, maar op zijn verzoek heb ik het op de traditionele wijze weergegeven: opliggend op de omringende steen, met op de voeten de tekenen van een incarnatie van Vishnu: de lotus, de werpschijf (chakra) en de schelphoorn (shankh). Rondom is een motief met lotusbladeren gehakt.

Dit zwarte graniet is erg hard en lastig te hakken, maar het meeste werk gaat zitten in het nauwkeurig punteren en vooral het polijsten van de steen.

De steen komt in een tempel te staan en wordt gebruikt voor devotionele doeleinden.

Lees verder…↑

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *