Noach vlucht voor het water (luchtboogbeeld)

Oud tufstenen luchtboogbeeld. Noach vlucht voor het water dat omhoogkomt rond de arkIn de bijna eindeloze reeks luchtboogbeelden voor de Eusebiuskerk in Arnhem ben ik weer eens toegekomen aan een van de bovenste stukken, waarop steeds de Ark van Noach is afgebeeld. Op deze steen staat deze keer de ark afgebeeld met kolkende golven er omheen, en Noach die in de boot klimt voordat alles wordt weggespoeld.

Vakantie

bronzen tijger op de binnenplaats van Maharaja's Palace, Mysore.

Een van de magnifieke bronzen tijgers op de binnenplaats van het paleis van de Maharadja van Mysore

Maar voordat ik aan deze steen begon heb ik eerst een paar weken vakantie genomen. Van de zomer ben ik er maar kort tussenuit geweest, en dus hadden we nog wat vakantie tegoed: naar Zuid India deze keer.

Bij terugkeer heb ik het werk aan deze luchtboogsteen weer opgepakt. Nu is deze voorstelling in de oude steen nogal moeilijk af te lezen. Ik heb lang zitten turen wat er nu eigenlijk bedoeld was; met wat krijtlijnen werd het al iets duidelijker. Maar het verschil tussen de golven en de boot was me niet duidelijk, en nog steeds niet eigenlijk. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en de boot op stutpalen gezet, en de golvende parallelle lijnen daaronder meer als golven behandeld. Ik hoop dat hiermee de interessante voorstelling iets beter afleesbaar wordt.

Verhalen vertellen

Het kopiëren van een oud uchtboogbeeld: Noach vlucht voor het water. Oud beeld van tufsteen rechts en nieuw beeld van Muschelkalksteen links

Noach klimt in de ark-halverwege het kopiëren. Ik heb de ark weer planken gegeven en op stutten gezet. De golven zijn iets meer geprononceerd.

Deze luchtboogbeelden zijn in de jaren vijftig ontworpen door de Haarlemse beeldhouwer Theo van Reijn. Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat de uitwerking soms nogal rommelig overkomt, maar daartegenover staat dat hij hele leuke composities heeft neergezet, en heel beeldend het verhaal van Noach en de ark weergeeft.

Noach vlucht voor het water

Eigenlijk heb ik de afgelopen maanden het verhaal van Noach in de omgekeerde volgorde gekopieerd, zoals te lezen valt op dit blog: bij de eerste ark die ik hakte zag je de terugkeer van de duif, en bij de tweede ark zag je Noach bidden om een oplossing, de duif al klaar voor vertrek op het dak. Deze keer is Noach klaar met bouwen, alle dieren zijn ingeladen en het is hevig begonnen te regenen. Het water stijgt zo snel dat Noach halsoverkop een goed heenkomen moet zoeken in de ark. Opvallend genoeg heeft Noach hier lange dreadlocks en een lange baard, terwijl hij in de latere scènes een korte baard en een kaal hoofd heeft. Kennelijk was er ook een kapper aan boord.

luchtboogbeeld: Noach vlucht voor het water

luchtboogbeeld: Noach vlucht voor het water. Rugzijde.

luchtboogbeeld: Noach vlucht voor het water. De ark op stutten tussen de golven

luchtboogbeeld: Noach vlucht voor het waterIk dacht eerst dat Noach in zijn blootje de ark in klom, maar hij heeft kennelijk een soort Egyptisch rokje aan, en bij nader inzien zag ik ook een mouwlijntje bij zijn pols.

Dit blok Muschelkalksteen was op sommige punten vrij grof, maar dat viel allemaal buiten de belangrijkste beeldende delen. Als het straks allemaal op zijn plek op de kerk staat, hoop ik nog een paar betere foto’s te maken.

Replica

Tijdens het schrijven van dit bericht op mijn blog kwam ik de website tegen van de Ark van Noach in Dordrecht. Dit project geeft een aardig beeld van de bedoelde schaal van de oorspronkelijke ark, zie de link hier: arkvannoach.com ↑

naar het volgende luchtboogbeeld→

of naar De hele beeldhouwerij is een kerststal→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

2 reacties op “Noach vlucht voor het water (luchtboogbeeld)

  1. Soriane schreef:

    Je ne comprends rien au texte mais j’admire tes réalisations …WOUHhaaa ….!
    Je suis en joie de voir tout ton talent se déployer de plus en plus ……
    Bravo Cher Frère koen pour semer sur terre de la beauté dont elle a tant besoin !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *