Natuursteenpenning 2016 gekregen!

Mike Slotboom en Koen van Velzen nemen Natuursteenpenning 2016 in ontvangst

natuursteenpenning 2016,toegekend aan Koen van Velzen beeldhouwer, voor het werk aan een baldakijn in Udelfanger zandsteen, voor de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenboschnatuursteenpenning 2016,toegekend aan Koen van Velzen beeldhouwer, voor het werk aan een baldakijn in Udelfanger zandsteen, voor de Sint-Janskathedraal in 's-HertogenboschVandaag was een feestelijke dag: steenhouwer Mike Slotboom en ik kregen de Natuursteenpenning toegekend voor ons werk aan het zandstenen baldakijn waaraan we beiden werkten voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. De NatuursteenPenning wordt uitsluitend uitgereikt aan personen of toegewezen aan projecten die de kwalificatie “excellent vakmanschap” krijgen van een vakkundige jury.

Er waren vier projecten genomineerd, en daarvan kreeg ook Bas Oomen van Steenhouwerij Meesters In een penning toegekend.
Baldakijn voor de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch in Udelfanger zandsteen

onderzijde baldakijn Sint Jan 's-Hertogenbosch

Ik was erg verrast dat ik überhaupt al genomineerd was voor de penning; ik heb in de loop der jaren wel lastigere en grotere werken voorbij zien komen, waaronder dus twee baldakijnen die ik wel helemaal gehouwen heb. Ik dacht als beeldhouwer nooit voor deze prijs in aanmerking te kunnen komen omdat ik eigenlijk niet aangesloten ben bij het Bedrijfschap Natuursteen. Maar nu ik vanmiddag de penning uitgereikt kreeg voelde ik me erg vereerd en heb ik die natuurlijk dankbaar in ontvangst genomen.

Waarvoor heb ik de Natuursteenpenning gekregen?

Het baldakijn waar het om gaat is een soort afdak voor een heiligenbeeld, versierd met ornamenteel bladwerk. Het baldakijn zelf is gehouwen door de steenhouwer Mike Slotboom van Slotboom steenhouwers in Winterswijk. Ik heb de bloemen en de hangende delen (toten) verzorgd.

baldakijn gehouwen door Mike Slotboom van Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk, voordat ik de bloemen ging hakken

baldakijn gehouwen door Mike Slotboom van Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk, voordat ik de bloemen ging hakken

Het werkstuk is uit één blok gehouwen in Udelfanger zandsteen, een vrij kwetsbare steensoort die wel heel weervast is. Het vakmanschap zit in de precieze maatvoering en strakke uitwerking van Mike, en bij mij in de vormgeving en uitvoering van de bloemen, en het aanvullend steenhouwwerk dat ik onderaan heb uitgevoerd. Hieronder een plaatje hoe het baldakijn werd aangeleverd nadat Mike zijn werk eraan gedaan had (op een paar eerste bloemetjes van mij na dan).

Mike Slotboom, Koen van Velzen ontvangen natuursteenpenning 2016

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

3 reacties op “Natuursteenpenning 2016 gekregen!

 1. A.M. van Velzen Laan schreef:

  Nou Koen,

  Dat is niet mis zeg.

  Gefeliciteerd hoor. Zoiets geeft de burger moed.

  Ik ben trots op je. !!!

 2. Els van de Weg schreef:

  Proficiat met zo’n mooie onderscheiding!
  Ik zag voor het eerst jouw werk op de expositie van Kunst en Kastelen, in de tuin van Kasteel Gronsveld.Je maakt heel verschillende soort werken. Ik was vooral gecharmeerd van de Spanningsboog! Leuk om op je website nog zoveel meer te ontdekken.
  Groet, de

 3. Gerard schreef:

  Geweldig Koen, een kroon op je werk! Gefeliciteerd.
  Hartelijke groet van Gerard en Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *