Mozes en Aaron terug op hun plek- in Veghel

→naar het eerste bericht over deze beelden

Mozes en Aaron terug. Portaal van Lambertuskerk te Veghel met herstelde beelden van Mozes en Aaron

Gisteren heb ik met de mannen van Ruitenbeek Transport de beelden van Mozes en Aaron terug gezet op hun plek. De zandstenen beelden zijn ruim een half jaar weg geweest; eerst heb ik ze in januari losgezaagd, daarna opgeknapt in mijn atelier, waarna ze in Duitsland bij de firma Ibach tot in de kern zijn geïmpregneerd met acrylhars.

Nog steeds oud

De beelden zijn nog steeds vrijwel hetzelfde, wat misschien bij bezoekers wat teleurstelling wekte. Een enkeling had gehoopt op een fris, wit, nieuw lijkend beeld, maar Udelfanger zandsteen is nu eenmaal geen witte kalksteen. Daarbij was dit een conserverende restauratie, dat wil zeggen gericht op behoud van het origineel. Het was nooit de bedoeling de beelden er weer helemaal als nieuw te laten uitzien, dat had het karakter ervan teveel aangetast. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en dat mag je ook zien.

aaron-beschadigd. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

Aaron beschadigd

Aaron-hersteld. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

Aaron hersteld

Impregneren

Het hele proces was een dure aangelegenheid, maar slechts een fractie van de aanneemsom was voor mijn werk. De meeste kosten gingen zitten in het impregneren. Dit project werd begeleid door Restauratiearchitectuur BBM uit Raamsdonksveer, een bekende naam voor restauraties van beelden en gebouwen. Ik was slechts een van de uitvoerende partijen voor demontage, herstel en plaatsing.

Het acrylhars-impregneringsprocédé waarmee de beelden behandeld zijn heeft ze tot in de kern met acryl verzadigd, waardoor het verweringsproces sterk vertraagd wordt. Waarschijnlijk kan er nog steeds wel wat algenaanslag op de beelden komen (dat kan zelfs op plastic en glas), maar de steen wordt niet meer aangetast door zuur, vocht en vorst.

In een artikel over deze beelden klaagt een lezer over de hoge kosten, en zegt dat het in Nederland ook wel had gekund. Inderdaad, een middeltje erop smeren om gevels mee te impregneren is een kwestie van hooguit een paar honderd euro voor arbeid en materiaal, maar dat is niet hetzelfde. Ik ken naast de firma Ibach geen andere bedrijven die dit proces ook op deze manier uitvoeren.

In de krant

Nog diezelfde middag verschenen er artikelen in de krant: een leuk verslag in de Stadskrant Veghel met een fotoreportage, en een kort stukje in het Brabants dagblad met een paar slechte foto’s (als je je afvraagt wat ik in hemelsnaam sta te doen op de eerste: ik ben op zoek naar een potlood!) en een vrij onscherpe video (onderaan dit bericht). Voor de volhouder.

ook Mozes' andere mouw was beschadigd. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

Mozes beschadigd

hand-mozes-oud. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

De rechterhand van Mozes was ook afgebroken

plaatsing-mozes. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

Het hijsen was lastig, vanwege het baldakijn boven de beelden

mozes-met-staf-hersteld. Reportage over Mozes en Aaron terug geplaatst na herstel

Mozes heeft de oude staf weer in zijn nieuwe hand

Update 9 november 2016:

Mia Rooijmans kwam langs met haar camera en heeft een paar foto’s gemaakt, en mij deze via de email toegestuurd. Ze zijn hieronder te zien. Heel erg bedankt, Mia!

Mozes en Aaron terug in Veghel. Beeldhouwer Koen van Velzen bereidt de plaatsing voor

foto: Mia Rooijmans

Mozes en Aaron terug in Veghel. Beeldhouwer Koen van Velzen bereidt de plaatsing voor

foto: Mia Rooijmans

Update 10 november 2016:

Lid van het kerkbestuur/architect Gerard van Asperen stuurde mij nog een tweetal krantenartikelen:
Brabants Dagblad: Mozes en Aaron terug van weggeweest
Stadskrant Veghel: Mozes en Aaron terug van ‘vakantieperiode’

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

2 reacties op “Mozes en Aaron terug op hun plek- in Veghel

 1. Maikel Niël schreef:

  Mooi gedaan Koen!

 2. R.C.Döderlein de Win schreef:

  Wederom heb jij weer prachtig werk afgeleverd Koen, echt vakwerk!
  De Franciscus Parochie waaronder de Sint Lambertuskerk valt, Pastoor Ard Smulders en de parochianen zullen weer jaren lang met grote voldoening van de door jou herstelde en herplaatste beelden kunnen genieten.
  Super !!!!!
  Romulo C. Döderlein de Win

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *