Na de 26 luchtboogbeelden van de Noordzijde van de Eusebiuskerk ben ik nu (met collega Jelle) aan de slag met de 27 stuks van de Zuidzijde. De thema’s van deze vier luchtbogen zijn de Bazuinengelen (die ik in september 2016 al maakte), de Wijze Maagden, de Dwaze Maagden en de Zaligsprekingen. De bazuinengelen zijn dus al eerder afgerond, twee van de Wijze Maagden ook, de Zaligsprekingen bijna, op het bovenste blok waarop de Oppergodmajoor staat na, dus we hebben alleen nog een stuk of wat meisjes te gaan. Dit beeldje was een Wijze Maagd die in Jezus’ parabel wacht op de bruidegom, en omdat zij slim is heeft ze niet alleen een olielamp mee, maar ook reserve-olie.
Beproefd ritueel
Ik heb hiervoor dus weer een nieuw blok steen op de voorzaagmachine gehesen, daarna het origineel strak nagezaagd en van daaruit kon ik zonder al te veel meten een kopie hakken. Lees in de vorige artikelen hoe dat in zijn werk gaat, en er is hier↑ ook nog een uitgebreide film over de voorzaagmachine te vinden.
John Grosman
Deze dame is weer gehouwen door John Grosman, net als de eerder genoemde bazuinengelen en de gevleugelde beesten op de kraagstenen van de toren. De Wijze Maagd houdt een kruis met rozenkrans in haar hand en zit in amazonezit op de luchtboog. Ze leunt een beetje naar links omdat de luchtboog schuin omhoog loopt. Zo zit ze bijna recht. Grosman speelt heel leuk met de houdingen van de meisjes en de engelen op zijn twee luchtbogen. Het is een heel afwisselend ritme geworden van wel steeds herkenbare vormgeving. Opmerkelijk genoeg hebben de beeldjes van Grosman geen olielamp of kannetje, maar de Dwaze Maagden van George van der Wagt wel; die houden een leeg kannetje vast.
Het gezicht was niet veel meer dan een vlak met een neus en twee wenkbrauwbogen. Ik heb haar deze keer een subtiel mondje en oogleden gegeven. Ze heeft de ogen dicht, want toen ze allemaal in slaap waren gevallen kwam de bruidegom.
Dit blok Muschelkalksteen was vrij grof onderin. Het bruine zal na verloop van tijd uitspoelen, waardoor de poreuze structuur van de steen goed zichtbaar zal worden. Deze steen is overigens wel goed weervast en behoudt het grove karakter van de Ettringer tufsteen waarin het origineel gehouwen was.
naar het volgende luchtboogbeeld→