Luchtboogbeeld: Temperantia

luchtboogbeeld Temperantia voor de Eusebiuskerk in Arnhem

Determineren van de zeven deugden

net begonnen met werk aan het volgende luchtboogbeeld, TemperantiaWe hebben weer opdracht voor tien luchtboogbeelden van de Eusebiuskerk in Arnhem. De eerste beelden zijn al weer voltooid, maar ik loop een beetje achter met mijn blog. Het zijn er zeven van boog 23: de Zeven Deugden. Misschien herinner je je nog dat we een tijdje geleden de Zeven Zonden onder handen hadden? Dit is het zusje ervan, en het eerste beeldje dat ik zelf hiervoor hieuw was een beeldje van een vrouw met een poedel. We konden zes van de zeven deugden een plek geven, maar deze was nogal onduidelijk. Er was duidelijk een beeldje voor de Liefde, de Hoop en het Geloof, te zien aan de attributen van hart, anker en kruis. Zo waren er meer duidelijk. 1. Prudentia (Voorzichtigheid – verstandigheid – wijsheid) , vrouw met boek en lantaarn. 2. Fides (Geloof), vrouw met kruis. 3. Spes (Hoop), vrouw met anker. 4. Caritas (Naastenliefde/Liefde – liefdadigheid), een moeder met kind. 5. Fortitudo (Moed – sterkte – vasthoudendheid – standvastigheid – focus), een man met een leeuw.

Verwarring is geen deugd

oude luchtboogbeeld van tufsteenMaar met de laatste twee hadden we wat meer moeite om ze te determineren. Er waren alleen nog een vrouw met een haan en een dame met een hond. We konden kiezen uit Justitia (Rechtvaardigheid – rechtschapenheid), of Temperantia (Gematigdheid – matigheid – zelfbeheersing). Uiteindelijk leek het ons dat een haan minder zelfbeheersing heeft dan een hond, dus dit beeld werd Temperantia en de haan werd Justitia. Misschien dat meer geleerden onder ons het antwoord weten, als ze meer ondergelegen zijn za’k maar zegge.

Daarbij was er ook nog een achtste deugd, om het lekker verwarrend te maken. Naast de vrouw met het anker was er op beeld 3 ook nog een man te zien die zijn eigen handen ineensloeg. Was dàt dan de zelfbeheersing van de Temperantia? We laten het maar zo, en de discussie wordt voer voor de kunsthistorici. Dat was het enige waar we het over eens waren.

Nog drie andere blokken

luchtboogbeeld Temperantia voor de Eusebiuskerk in ArnhemDan hadden we nog drie losse luchtboogbeelden. Dat zijn een tweekoppige adelaar (bedoeld voor boog 17/18, bovenaan twee luchtbogen met grote kanthogels), een geit die een hogel opeet (het bovenste stuk van boog 19, met verder alleen maar kanthogels) en een man met een gieter die een kantbloem water geeft (het bovenste stuk van boog 20, met verder alleen maar kanthogels). De geit is inmiddels ook al af. Het leek me slimmer om de bovenste stukken het eerst af te ronden, zodat de aannemer verder kan gaan met het voltooien van deze bogen als wij de rest nog aan het maken zijn.

In stukken

Deze beelden zijn er slecht aan toe. Beeld 5, Fortitudo, deed zijn naam geen eer aan. Of misschien was ik zelf wel veel sterker dan ik dacht. Ik wilde het beeld een slag draaien op de pallet maar ik rukte het hele bovenlijf eraf en de andere stukken rolden naar beneden. Het was nog best een puzzel om het weer in elkaar te zetten. Ik heb eerder al eens uitgelegd hoe het komt dat deze beelden zo gebarsten zijn, maar kort gezegd is het misgegaan bij het impregneerproces, waardoor wij vervolgens de prachtopdracht kregen om alle beelden te vervangen!

Vertrouwd proces

luchtboogbeeld Temperantia voor de Eusebiuskerk in ArnhemMaar goed, het werk was deze keer aan de Temperantia. Volgens het beproefde proces heb ik het beeld voorgezaagd uit het blok, gekopieerd in de nieuwe steen volgens het oude voorbeeld. Ook hebben deze beelden hun naam in het zijprofiel gekregen, net als bij de Zeven Zonden. De komende tijd gaan we verder met de bovenste beelden van de de vier bogen die we nu onder handen hebben, dan kunnen die bogen meteen worden aangepakt wanneer het de aannemer uitkomt. Gewoonlijk worden de onderste en bovenste beelden namelijk eerst geplaatst, en de tussenliggende beelden worden vervolgens daarop uitgelijnd.

naar het volgende luchtboogbeeld→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Volg me op Instagram↑
en op Twitter↑
en op YouTube↑

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *