Lotusmotief

lotusmotief op zwarte panipitha. Lingam en yoni←naar het eerste bericht over dit project

Na een paar dagen hakken in het zwarte graniet (Premium Black) staat de helft van de lotusbladeren op de vierkante panipitha. Wat in kalksteen makkelijk in een dag te doen valt, is in graniet een heel ander verhaal, maar gelukkig schiet het aardig op.

Ik ben nu begonnen met het polijstwerk. Straks wordt het een diepzwarte glimmende steen, maar dat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Omdat een aantal plekken niet met machinaal gereedschap te bereiken is, wordt dat een heleboel schuurwerk met de hand. Polijsten bestaat uit 10 stappen, van korrel 50 tot 10.000. Dat betekent een heleboel keer hetzelfde stuk schuren.

Tegelijk met het polijsten zorg ik er voor dat de gehakte vormen strak worden. Rechts fladderen de lijnen nog wat, maar links wordt het al strakker.

Op de foto staat de panipitha ondersteboven, omdat ik eerst de bovenste bladeren hak en pas later de onderste. Zo komen de bladeren waarvoor ik de meeste oefening heb gehad het meest in het zicht. Hopelijk worden dat ook de mooiste, maar het is natuurlijk de bedoeling dat ze allemaal mooi worden.

Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *