Kunstmatig verouderen met korstmos

In natte situaties groeit er makkelijk mos en korstmos op, bij vorst vallen er stukjes af

Op tufsteen wil alles wel groeien, zo nat blijft het steeds

korstmos op hardsteen

korstmos op hardsteen

korstmossen op auto

onder de juiste omstandigheden wil korstmos ook wel op een auto groeien

korstmossen op autoruit

…of zelfs op een autoruit

In september 2015 heb ik al eens een bericht geschreven met een stukje over het kunstmatig verouderen van beton, steen en dergelijke met een mosrecept. Kennelijk werkt dat niet goed. Het mos droogt snel uit, en de foto die bij de link stond was gesjoemeld: iemand had wat mos uitgeknipt en op een muur geplakt, iets heel anders dan er mos te laten groeien.

Vandaar dit berichtje over hoe je het wel kunt laten slagen met korstmossen. Korstmos is een symbiose van een schimmel en een alg, of een schimmel en een bacterie (blauwwier/blauwalg). Ik kwam vandaag deze link tegen waarin het volgende recept wordt genoemd voor het kweken van korstmos:

Recept voor korstmos:

½ liter melk, 1 theelepel bloem, 1 theelepel gist, ½ theelepel gelatine, en 1 eetlepel algenpoeder (of 1 eetlepel gedroogde paddenstoelenpoeder), en een piepklein mespuntje wateroplosbare plantenvoeding.

Breng dit bijna aan de kook, en laat het afkoelen tot het handwarm is. Voeg dan toe:

2 theelepels met snippers korstmossen, die je verzamelt van diverse korstmossen uit dezelfde omgeving als waar je ze wilt gaan kweken, plus 2 theelepels gezonde grond uit de omgeving van levende korstmossen. Goed roeren.

Smeer dit met een verfkwast op het oppervlak waar je de korstmossen op wilt hebben. Je kunt er ook nog stenen op leggen waar ze al op groeien, misschien dat de sporen daarvan helpen bij het opstarten. Laatste ingrediënt is geduld!

korstmossen op autoruit2korstmossen op auto2Dus… als je ergens nog een lelijke muur hebt en een hoop geduld, dan kan dit het antwoord zijn! Ik ben benieuwd of je er korstmos-schilderijen mee kunt maken. Er zijn de gekste soorten en kleuren, maar die zullen uiteraard na verloop van tijd elkaar gaan overlappen waardoor zo’n schilderij gaat vervagen. Sommige soorten korstmos kun je zelfs eten! Op het forum wordt nog wel gewaarschuwd tegen het eten van alle gele en geeloranje korstmossen, omdat die giftig kunnen zijn.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Eén reactie op “Kunstmatig verouderen met korstmos

  1. Anne-Jan Reijn schreef:

    dit klinkt als een mooi recept! maar geen idee waar ik paddenstoelenpoeder of algenpoeder vandaan zou moeten halen. iemand tips? is dat iets wat bijvoorbeeld vervangen kan worden door wat algen die ik van een schutting schraap ofzo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *