Kruisbloemen. Op zijn kop.

zeer eenvoudige kruisbloem in Savonnières-kalksteenTussendoor krijg ik nog weleens een klein klusje dat snel af moet. Vorige week was dat een set kruisbloemen met hele simpele hogels. In eerste instantie had ik steeds het gevoel dat dit ontwerp ondersteboven was, gemeten vanuit mijn ervaring met gotische hogels. Maar wellicht past dit eenvoudige hogeltje wel goed bij het neo-kerkje waar ze op moeten komen, het krijgt iets Franse-lelie achtigs zo.

Ik had graag een uitgebreid ontwerp voor een nieuwe hogel gemaakt en uitgevoerd, maar de tijd en het budget lieten dat helaas niet toe. Maar de eenvoud werkt in deze Franse kalksteen (Savonnières) eigenlijk prima zo.

Kantbloem (hogel) in trachiet voor de Sint-Janskathedraal in 's-HertogenboschHiernaast nog een voorbeeld van een hogel (een zogeheten kantbloem) die ik indertijd gehakt heb voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, in Weidenhahn-trachiet. Deze is al iets drukker uitgevoerd, en tot slot een zogenaamd ‘broekstuk’ met twee grote opengewerkte kantbloemen van de Sint Jan, en een kruisbloempje in portlandsteen, ook van de Sint Jan. Deze laatsten heb ik onder (veel) meer gehakt toen ik meewerkte aan de laatste restauratie.

Sint Jan, Den Bosch, kruisbloem in portlandsteen

Sint Jan, Den Bosch, dubble kantbloem in portlandsteen

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *