Kraagsteen voor de Eusebiustoren: vrouw met tulpen

Kraagsteen Vrouw met tulpen voor de Eusebiustoren op 22 meter hoogteHet is een lekker drukke tijd momenteel. We waren nog niet klaar met een serie ornamenten voor de Utrechtse Domkerk of er lagen al weer 18 blokken kalksteen voor nieuwe luchtboogbeelden en 10 grote blokken voor kraagstenen. De luchtboogbeelden zijn voor de Eusebiuskerk in Arnhem, en de kraagstenen komen op 22 meter hoogte in de toren van die kerk.

Vrouw met tulpen

Het eerste stuk dat ik onderhanden nam, voor de Zuidgevel van de toren, betrof een vrouwenkop met een soort pagekapsel en een bosje halfverlepte tulpen en gerbera’s (hierboven). De zuidgevel op steigerslag 10 van de toren heeft in totaal vijf kraagstenen met gezichten, waarvan er twee hoekstukken zijn. Deze is dus een linker hoekstuk. Ze zijn oorspronkelijk waarschijnlijk gehouwen door Eduard van Kuilenburg in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Veel van deze stenen hakte hij ter plekke in taille directe in de zachte tufsteen.

diverse blokken steen voor kraagstenen voor de Eusebiustoren op 22 meter hoogte

Een deel van de blokken met gezichten en gevleugelde dieren erop

diverse blokken steen voor kraagstenen voor de Eusebiustoren op 22 meter hoogte

Oude stukken tufsteen en nieuwe blokken Muschelkalk op het erf.

De Noordgevel bevat vijf kraagstenen met gevleugelde dieren. Het is me nog niet helemaal duidelijk wat voor dieren het allemaal zijn, maar het stuk dat ik nu onder handen heb is in ieder geval een kat. Daarover later meer.

naar de volgende kraagsteen→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *