Kraagsteen: Dikke man met korenaren

Kraagsteen Eusebiustoren man met korenaren, kopie in muschelkalksteen

Kraagsteen Eusebiustoren man met korenaren, kopie in muschelkalksteenDe volgende kraagsteen voor de Eusebiustoren is de kop van een man met korenaren. Het tufstenen origineel was wat beschadigd en miste een deel van zijn neus. Voordat ik hem begon na te hakken in nieuwe Muschelkalksteen heb ik eerst met plastilineklei de neus aangeheeld, zodat ik een idee had wat ik moest gaan maken. Plastiline is klei die nooit uithardt, dus na het werk kan ik dit weer eenvoudig verwijderen.

Thema en afwerking

Kraagsteen Eusebiustoren man met korenaren, kopie in muschelkalksteen

Ik weet niet helemaal wat het thema van deze koppen is; er zijn twee vrouwen (met tulpen en duiven) en drie mannen (met een valk?, korenaren en uilen). Maar in ieder geval is de uitbeelding consequent.

De vorige mannenkop heb ik vrij grof uitgewerkt om de verweerde kop weer te geven, maar deze man met korenaren heb ik met een grove rasp afgewerkt om het gladdere uiterlijk recht te doen. Zoals je kunt zien vallen de handen met de korenaren allemaal binnen één groot rond oppervlak. Van daaruit kon ik met een sjabloon vrij eenvoudig de grote vormen overnemen. Dit zijn leuke onderwerpen om te hakken, omdat ik op zoek kan gaan naar het karakter van de kop in kwestie. Het heeft allemaal niet zo’n artistieke lading, wat eigenlijk met bouwbeeldhouwwerk een vaak voorkomend gegeven is. Vaak is er een zekere speelsheid en niet zoveel pretentie. Ik vind het dan ook jammer dat we tegenwoordig de bouwbeeldhouwkunst volledig uit het straatbeeld verbannen hebben. Op een enkel project na, bijvoorbeeld de Haarlemse gevelstenen. Later meer!

naar de volgende kraagsteen→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *