Kapiteel bij storm

voorhakken 3-Kapiteel

←naar het eerste bericht over dit project

Het was vandaag een behoorlijk winderig dagje. Ik was blij dat alles nog overeind stond toen ik er vanmorgen kwam. Het project aan het Zuiderportaal gaat ondertussen gestaag verder; ik ben nu bezig een kapiteel te hakken (zowel het steenhouwwerk als het beeldhouwwerk) dat ergens linksbuiten voor het portaal komt te staan. Momenteel ben ik toe aan het bladwerk. De piepkleine bloemetjes zijn nog best lastig om mooi te krijgen in tufsteen, maar met nog een tijdje de puntjes op de i zetten moet dat wel goed komen. Ik heb nog wel een paar dagen.

Op zich houd ik wel van die wind: je krijgt er een hoop energie van. Maar je kunt er ook behoorlijk moe van worden, en waar het verschil aan ligt weet ik niet. Vroeger ging ik altijd met mijn broer zeilen als het zo waaide (we hielden niet van bejaardenwind). We hadden namelijk een lompe sloep van een rijnaak als roeiboot. Geleidelijk aan werd die opgetuigd met een vlaggenmast, een oud gordijn, een zijzwaard en een roer en dat werd onze eerste zeilboot. Later werd het allemaal veel professioneler, maar zo heb ik mezelf leren zeilen. Hoe nostalgisch kun je worden van een beetje wind.

Maar goed, met al die wind was het wel lastiger om de concentratie te vinden. Ik hoop toch maar dat het morgen iets kalmer weer wordt!

Update 1 april 2015: het kapiteel is klaar

een tufstenen blok met drie kapitelen voor de rstauratie van het Zuiderportaal van de Stevenskerk
Update 5 april: foto van het oude kapiteel vóór demontage

verweerd tufstenen kapiteel aan de Stevenskerk in Nijmegen

Het verweerde kapiteel in de oude situatie, voor demontage.

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *