Vorige week heb ik tussen alle luchtboogbeelden door een kleine tussenopdracht gehad: het hakken van een Jakobsschelp in marmer, voor een lavabo of wasbekken.
Deze schelp, ook wel Venusschelp genoemd (Venus werd volgens de mythe geboren uit het schuim der zee en wordt vaak staand in deze schelp afgebeeld), is vernoemd naar Jezus’ leerling Jacobus de Meerdere, die altijd wordt afgebeeld met deze schelp op zijn hoed. Het is daarom ook het symbool van Santiago de Compostela, de bedevaartplaats die naar hem vernoemd is, en vandaaruit ook van alle pelgrims.
Ik werd hiervoor benaderd door Slotboom Steenhouwers in Winterswijk, die de twee onderdelen hadden gemaakt en mij vroegen of ik dan de schelp erop wilde hakken. Gelukkig had ik tien jaar geleden al eens zo’n ding gemaakt, dus ik wist nog hoe het moest. Wel heb ik een foto erbij gebruikt om het meetwerk te verminderen. Deze schelp lag in een vrij diep fond, waardoor de schelp vrij diep moest worden uitgewerkt om te voorkomen dat hij voor het gevoel een stuk boven de achtergrond zweefde. Dit marmer was behoorlijk hard en er ging veel tijd zitten in het zoeken naar de juiste basisvorm. In verhouding is de tijd die ging zitten in voorhakken ten opzichte van detailleren/afwerken en polijsten ongeveer 3:3:1.
Ik dacht dat dit misschien een goede gelegenheid was om wat meer van mijn werkwijze te laten zien, en van de verschillende gereedschappen die ik daarbij gebruik. Ik denk dat ik binnenkort nog een video maak over de verschillende luchthamers. Daarover later meer.
De eerste video is een snel overzicht van het werk, en voor de liefhebbers is er onderaan dit bericht ook nog een uitgebreidere versie die alle werkzaamheden stap voor stap laat zien. Deze versie is eveneens versneld, maar nu met een volledig overzicht van het hele werkproces, in een half uur samengevat. Als je het in normaal tempo wilt bekijken, kun je het op een kwart-snelheid afspelen.
-als de diashow niet goed werkt, klik dan hier-
Prachtig Koen, weer een juweeltje. Mooi om te zien hoe je werkt en wat er aan techniek zoal te pas komt. We blijven je volgen, wensen je veel mooie opdrachten toe. Groet, Koos en Kniltje, blok.
Mooi werkstuk Koen, ik vind de opzet en uitleg heel leerzaam.
Fijn dat je dit zo uitgebreid met anderen wil delen.
Met vriendelijke groet, Henk