Het basement

Een panipitha is een basement voor een lingam. Een lingam is een symbool voor Shiva, een benadering voor God in zijn vormloze staat, het mannelijke aspect. De panipitha is hetgene dat de lingam draagt, de ‘waterstoel’ letterlijk vertaald. Het is een symbool voor God in haar vormgegeven staat, het vrouwelijke aspect.

Nadat ik al eerder een kleine en een middelgrote panipitha had gemaakt uit zwart graniet, had ik nu het plan opgevat om uit rood, bruin en zwart graniet een hele grote panipitha met lingam te maken. Vraag me niet waarom, ik had het idee dat ik het moest maken, en dat het me ooit nog weleens duidelijk zou worden waarom. Ik had er de tijd en het materiaal voor, vandaar.

Ik begon met het basement, dat ik uit een stuk Balmoral zaagde van ongeveer 100 x 100 x 22 cm. Het donkerrode graniet is prachtig, maar ook ontzettend hard. Niet iets om te hakken, maar gelukkig bracht de zaagmachine uitkomst.

Uit een plaat van dit keiharde Balmoral-graniet heb ik met mijn zaagmachine een ronde basisplaat voor de panipitha en lingam gedraaid van 1 meter doorsnede, en deze vervolgens gepolijst. Dit wordt het voetstuk waar het geheel straks op komt te staan.

basement1basement3 basement8

basement4 basement5

Verder naar het volgende bericht over dit project

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *