Gevelsteen Meermin in taille directe voltooid

gevelsteen Meermin, gehouwen in taille directe.
←naar het eerste bericht over deze gevelsteen

De zandstenen gevelsteen met de meermin waar ik eerder al aan begonnen was is voltooid. Uit de blogberichten mag het niet zo lijken, maar ik ben aardig druk geweest de afgelopen tijd. Nog meer ornamenten voor de Sint Jan, een reis naar India, het restaureren van twee putti en een terracottabeeld (bijna klaar), het hakken van een granieten sokkel voor een andere beeldhouwer, een zandstenen leeuw en een leeuwenkop in reliëf (daarover later meer, want er komt er nog een aan). Maar het liefst wilde ik dit reliëf afronden.

Achtergrond

De steen die ik voor dit reliëf gebruikt heb is dezelfde als die voor het reliëf ‘Somnia’, een grijzige Duitse zandsteen die buiten al vrij snel een beetje groenig verkleurt.

De voorstelling van een slapende meermin slaat op het ontwaken van de mens. Water is een universeel symbool voor bewustzijn, en hier ligt de mens die nog half in het dierlijke vissenstadium is, een koudbloedige, ondergedompeld in slaap. Het is de bedoeling dat de mens zijn dierlijke aspecten ontstijgt en zijn eigen hoger weten realiseert. Als het stadium van slapen en verstrikt zijn in de wirwar van wereldse ervaringen voorbij is, komt een heel scala aan hogere gewaarwording binnen bereik. Vandaar dat dit reliëf aansluit bij ‘Somnia’, hetgeen zowel slaap als droom betekent.

Ik denk erover om deze reliëfs, die deel uitmaken van de serie ‘Asleep, Arise, Awake, And Stop Not Till The Goal Is Reached’ ook in brons af te gieten.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *