Flora in haar habitat

Tuinbeeld Flora na herstel←naar het eerste bericht over dit beeld

Gisteren heb ik het zink/loden tuinbeeld van Flora teruggezet in het wild. Op deze plek komt het goed tot haar recht, een heel klassiek en sierlijk tuinbeeld van de godin van het voorjaar en de bloemen.

Ik heb van grijze natuurstenen blokken en een hardstenen tegel een sokkel samengesteld, waar ze aan verankerd is met drie dikke roestvrijstalen draadeinden van 14 mm. Het geheel is zo een rustige grijze kleurstelling geworden, waardoor de sokkel niet méér aandacht vraagt dan het beeld zelf.

Tuinbeeld Flora lood/zink origineel 1950: klik voor een vergroting

Op een foto uit de 20e eeuw is te zien dat Flora vroeger bloemen in haar linkerhand en in de vaas heeft gehad. Aan de vreemde stand van de vingers meen ik te kunnen afleiden dat het beeld toen al een keer is hersteld.

Het beeld is nu aangeheeld met restauratiemortel. Ik heb het aangemaakt met dezelfde grijzige kleur als de loodlegering; de groenige kleur is afkomstig van wat bladgroen dat ik erop gewreven heb. Mocht de eigenaar er in de toekomst dan voor kiezen om algen te verwijderen, dan heeft de reparatie dezelfde kleur als het origineel, en niet een misplaatst groenige tint. Met het bladgroen gaat de reparatie nu ook op in het geheel, dat een lichte algenaanslag heeft.

Tuinbeeld Flora na herstelHet echte patina zullen de reparaties moeten krijgen na een periode in weer en wind, zodat het verschil straks niet meer te zien zal zijn.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *