Een familiewapen in Belgisch hardsteen

familiewapen hardsteen: 1e stap, contouren hakken.

stap 1: contouren

familiewapen hardsteen: 2-helm voorhakken

stap 2: helm en schild voorhakken

familiewapen hardsteen: 3-dekkleden voorhakken

Stap 3: het dekkleed in hoogte indelen

Naast alle werk voor de expositie ben ik ook nog druk aan het werk geweest met het hakken van nog meer ornamenten aan pinakels voor de Cuneratoren in Rhenen, luchtboogbeeldjes, het restaureren van een oorlogsmonument, en een familiewapen in Belgisch hardsteen. Dit wapen is bestemd voor aan een wand in een huis, vandaar dat ik het achtergrondmateriaal niet te zwaar mocht uitvoeren. Als het een gevelsteen zou worden voor buiten, dan had ik de steen veel zwaarder moeten uitvoeren, en ook veel meer op de afwatering moeten letten.
Wanneer er buiten ergens water blijft staan in steen dan kan dat problemen opleveren met rotten of vorst, al kan het soms erg lang duren voor het problemen gaat geven.

Zoals ik al eerder uitlegde ga ik zo’n familiewapen te lijf als een puzzel: het ontwerp wordt in delen overgebracht in de steen. Lees hier meer over de aanpak van dit voorhakken.

familiewapen hardsteen: 4-dekkleden voorhakken

stap 4: nog meer dekkleden aan de rechterzijde

Belgisch hardsteen heeft een heleboel namen, zoals blauwe hardsteen, arduin, blauwsteen, kolenkalksteen en Petit Granit. De laatste naam zegt al genoeg: het is een hele harde soort kalksteen, en die werkt niet echt mee bij dit soort priegelwerk. Daartegenover staat dat het wel een hele stoere uitstraling heeft en dat het zich allemaal mooi en duidelijk aftekent als het klaar is. Ik houd je op de hoogte van de ontwikkeling.

-lees verder…-

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *