En het boek is gewonnen door….

dit boek was te winnen en gaat naar....

dit boek was te winnen en gaat naar….

Degenen die regelmatig op dit blog de berichten volgen weten het allang: er was een boek te winnen. En hoe is dat nu vergaan? Wel, ik moet zeggen dat het aantal reacties niet echt overdonderend was: er hebben vier mensen het aangedurfd om een reactie in te sturen. Voordeel is dan wel dat het een stuk makkelijker voor mij wordt om de winnaar te kiezen. Allereerst de inzenders van harte bedankt voor de moeite. Misschien heb ik de lat een beetje hoog gelegd door al zo veel gras voor de voeten weg te maaien in het eerste, tweede en derde bericht met tips voor beginnende beeldhouwers. Ik geef niet vaak les meer in beeldhouwen en dacht dat mensen die recent begonnen zijn vast wel een aanvulling kunnen geven omdat zij het heel nieuw en vers ervaren. Nu blijkt dat de reageerders (is dat wel een goed woord… reaganten, reacteurs, reagulenten?) vooral de mensen zijn die al heel veel ervaring hebben met het werken in steen, en misschien ook de mensen die erop vertrouwen dat wat zij melden zinnig is.

Jan schrijft: Ik heb het boek al kunnen kopen, maar nu wil ik graag met mijn tip het boek winnen voor een mede enthousiasteling van beeldhouwclub ’’Creativiteitscentrum Atelier 6” te Heerhugowaard
Mijn tip is, maak eerst een kleischets en ga dan een steen kopen, dan weet je de hoogte, breedte en diepte maten die in de steen moeten passen.

Paul schrijft: Vormgeving is belangrijk, maar beleving in het bewerken van je natuursteen is het allerbelangrijkste, hier doe je het voor. Het is een heerlijke beleving wanneer je met de moker op de beitel slaat, langzaam komt er iets tot stand wat je in je hoofd hebt, soms slaat het een andere kant op maar niet getreurd, op het eind komt er toch iets moois uit.

zeP schrijft: De eerste en meest belangrijke universele tip: Kijken, kijken, kijken, overal en altijd !
Bevoel en betast materiaal en vorm, structuren en loop om vormen heen; begrijp de beweging.
Studeer en teken veel om inzicht te krijgen en boetseer om de vertaalslag te maken van 1 aanzicht naar alle aanzichten.
Begin met een blok (kubus) met haakse zijden daar kan je goed zijaanzichten op tekenen…
En als je dan ’n beeld maakt, maak het dan spannend door van elke zichthoek ’n nieuwe spannende vorm te laten zien… Met scherp gereedschap… maar ja die tips had je zelf ook al wel 🙂

Roger schrijft: Het boek “Het complete BEELDHOUWBOEK” is een boek dat niet mag ontbreken in het atelier van een beeldhouwer. Bewerkt door zeer professionele mensen. Het is compleet in de letterlijke zin van het woord. Alles wat met de beeldhouwkunst te maken heeft komt aan de orde. Dit boek is een MUST. U zult verrast zijn. Meer dan een aanrader.

De beste tips zijn naar mijn mening die van Paul en zeP. Kijken en proberen te begrijpen is zo ontzettend belangrijk, studeren ook. Maar de tip van Paul is iets wat ik zelf nog niet benoemd heb: het is zo ontzettend belangrijk dat je plezier hebt in het scheppen en dat zul je gaan zien in het eindresultaat. Het belang van een speelse, open instelling wordt nog te vaak onderschat; er ligt meestal een sterke nadruk op productie en op eindresultaat, maar het proces zelf is minstens even belangrijk. Zoals ik op mijn persoonlijke pagina uitleg polijst de beeldhouwer niet alleen de steen, maar is dit proces andersom ook aan de gang, vaak ongemerkt. Daar bedoel ik mee dat de persoonlijke ontwikkeling niet los te zien valt van het beeldhouwen zelf, en dat het werken aan een blok steen ook werken aan jezelf wordt. Door alle worstelingen kom je je beperkingen, frustraties en uitdagingen tegen, maar ook je innerlijk gevoel voor schoonheid, voor spelen, voor verwondering. Hiermee heeft Paul naar mijn mening het boek verdiend, dus ik zal het hem toesturen. Paul, je krijgt een email met mijn felicitaties en de vraag naar je adres!

 

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *