Tussendoortje: een waterspiraal voor de panipitha

←naar het eerste bericht over dit project

Nadat de panipitha voltooid was (zie foto’s van het proces hier) moest er nog iets gevonden worden om het water op te vangen dat er vanaf stroomt.

Het is de bedoeling dat in de toekomst een voortdurende stroom water over de grote zwarte lingam vloeit, die uiteindelijk via een gootje in de tuin naar de sloot wordt weggeleid. Om het water dat uit de tuit van de panipitha stroomt op te vangen, had ik gedacht aan een spiraalvorm, met een knipoog naar het werk van Viktor Schauberger, die steeds het belang  van de vortex benadrukt. Zo krijgt een religieus object nog een alternatief-wetenschappelijk tintje ook.

Ik had nog een stuk graniet liggen, dat afkomstig was van het blok waaruit ik de tuit van de lingam heb gehakt. Nadat ik eerst een model had gemaakt in pirschuim, om te zien of het ook werkte zoals ik had gedacht, heb ik vervolgens een sjabloon gemaakt, deze op de steen overgetrokken en heb het geval in graniet uitgehakt.

Vorig jaar ben ik op bezoek geweest bij Paul van Dijk, die prachtige flowforms maakt. Zijn flowforms zijn anders dan gebruikelijk in die zin dat hij de gewenste wervelingen weet op te wekken met een enkele kamer in plaats van twee. De kennis achter deze flowforms fascineert mij dusdanig dat ik denk dat ik er ooit nog eentje ga hakken uit graniet. Het heeft met het verlevendigen van water te maken,  het vergroten van de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water, en met het zuiveren en vergroten van de energie van het water. Als je je hierin gaat verdiepen is de subtiele kennis die enkelen hierover hebben haast overdonderend, je bent zomaar nog niet uitgekeken. Los daarvan zijn flowforms natuurlijk ook heel hypnotiserende objecten om in te staren, in je tuin. Een beetje zoals met vuur: het kalmeert je, maar dan met water. De ‘uitvinder’ ervan is John Wilkes. Zijn boek over flowforms is een aanrader.

Lingam voltooid6

De tuin met de panipitha en de lingam erin is inmiddels klaar. Het is bijzonder fraai geworden, en hoe mooi wordt het als de clematis de wanden helemaal bedekt heeft!

Er komt nog een goot voor het afvoeren van water, en iets om water over de lingam te laten vloeien. De spiraal komt nog hoger te liggen, op een RVS voet.

Lingam voltooid3

Lingam voltooid5

→naar het volgende bericht over dit project

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *