Een model voor een nieuwe panipitha

model voor Shivalinga+basisDe afgelopen dagen heb ik doorgebracht met voorwerk voor het hakken van een granieten panipitha. Anders dan eerdere panipitha’s moet deze vierkant worden. Een panipitha, vaak ook wel yoni genoemd, is een basis voor een Shivalingam, die op zijn beurt weer een symbool is voor het oneindige Goddelijke. Panipitha betekent waterstoel. Lingam en panipitha samen staan voor Shiva-Shakti, oftwel Zijn-Bewustzijn-Gelukzaligheid en Manifestatie daarvan.

In eerste instantie had ik op de computer een tekening in Sketchup gemaakt, maar ik zie het toch liever voor me.

foam model for Shivalingam base (Paanipeetham)Om te zien of de verhoudingen goed waren en om te oefenen op de lotusbladeren ben ik bezig gegaan met een model in Pirschuim op ware grootte (50 x 50 cm bovenop, met een tuit van ongeveer 20 cm, en ongeveer 43 cm hoog). In dit schuim, dat heel gemakkelijk te bewerken is door te zagen, raspen, snijden en dergelijke, kan ik de vorm nog heel makkelijk aanpassen.

Daarna ben ik met een reststuk graniet aan de gang gegaan om een proefstuk te hakken, om te zien hoe het lukt met de lotusbladeren.

foam model for Shivalingam base paanipeetham

base for Shivalinga, test carving in black granite

Ondertussen ben ik ook nog bezig met andere opdrachten, waaronder het gipsen Panbeeld. Als die af is ga ik een stuk rood graniet zoeken om het in te hakken.

Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *