Een Uiltje geknapt (luchtboogbeeld)

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil

Materiaalfout

Deze Uil, weer een luchtboogbeeld voor de Eusebiuskerk in Arnhem, stribbelde flink tegen bij het hakken. Niet dat het zo’n moeilijk beeldje is, het is simpel genoeg. Maar ik was bíjna klaar en zou alleen nog even netjes de onderste profielen gaan steenhouwen, toen ik ontdekte dat het donkere lijntje onderin een scheur was, en dat die bij iedere klap een stukje duidelijker werd. Ik ploeterde nog even dapper door terwijl ik het al wist, en toen ik aan scharreren begon liep de scheur helemaal door naar de andere kant. Tja, dat kan gebeuren, een materiaalfout. Beter dat we het nu ontdekken dan als het een paar jaar op de kerk staat. Dus ik heb een andere gehakt.
De steen is garantiewerk door de groeve geloof ik, maar die hoef ik toch niet zelf in te kopen. Die wordt geleverd door de steenhouwerij, ik doe alleen de bewerking ervan. Ach ja, soms zit het mee, soms zit het tegen.

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De scheur in de onderzijde van de eerste Uil

De scheur in de onderzijde

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De scheur in de onderzijde van de eerste Uil

De scheur liep helemaal door de uil heen

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De rugzijde van de oude Uil

De rugzijde van de oude Uil

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De rugzijde van de gekopieerde Uil

De rugzijde van de gekopieerde Uil

Uil met veren

De oude tufstenen uil was wel heel simpel, en vooral de achterkant, die naar het publiek gericht staat, was een vreemd geval. Saai ook. Ik heb het een tikje verscherpt en wat meer details gegeven, maar in principe is het nog steeds dezelfde. Ik kan hem inmiddels wel dromen, na twee keer kopiëren.

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De gekopieerde Uil in Muschelkalksteen

De gekopieerde Uil in Muschelkalksteen

Het kopiëren van luchtboogbeeld met Uil-De oude Uil, van tufsteen

De oude Uil, van tufsteen

naar het volgende luchtboogbeeld→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *