Plaatsing: Een tuinbank voor kasteel Twickel

Bij bladstil weer viel een hele dikke tak van een boom naar beneden.

Bij bladstil weer viel een hele dikke tak van een boom naar beneden.

Bij bladstil weer viel een hele dikke tak van een boom naar beneden.

De betonnen rugleuning met loden reliëf en de zitting waren het meest beschadigd.

←naar het eerste bericht over dit project

Het was vandaag een warme zonnige dag. Met een shoveltje en hijsbanden hebben we de onderdelen van de bank opgehesen en in elkaar gezet. De puzzel paste uiteraard, want dat had ik eerder al getest.

gereedschap bij de nieuwe tuinbank voor Kasteel Twickel

troffels, specie, lijm, hijsbanden… een auto vol spullen

Alle stenen onderdelen waren verweerd en beschadigd, en zijn vervangen met nieuw zandsteen. Vooral de poten zijn heel bewerkelijk.

Tuinbank met loden reliëf en nieuwe zandstenen onderdelen

De zandstenen bollen liggen er als tijdelijke oplossing

Het loden reliëf zal waarschijnlijk binnenkort opnieuw gepatineerd worden. Je kunt namelijk met een speciale patineerolie het lood versneld grijs of zwart maken, iets dat overduidelijk al eerder bij deze voorstelling gedaan is. Ik heb dat niet voordien zelf al op eigen houtje gedaan, want zoiets gaat uiteraard in overleg.

Tuinbank met loden reliëf en nieuwe zandstenen onderdelen

Dansende nimfen en faunen op de rugleuning

Tijdelijk heb ik de oude zandstenen bollen weer op de bank gelegd. De rechter bal had zo’n klap gekregen dat hij in twintig stukken was gespat. Ik heb hem ruwweg weer in elkaar geplakt, een heel gepuzzel. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er ooit in de toekomst weer van die musicerende fauntjes op de hoeken kunnen komen (lees meer daarover in dit bericht), maar ter bescherming van gebeeldhouwde zandstenen poten voldoen tijdelijk de bollen.

Ik dacht nog even dat het misschien een oplossing zou kunnen zijn om twee kleine granieten fauntjes te hakken. De originelen waren van lood en zijn gestolen, en nieuw hakken in zandsteen is veel te kwetsbaar met zo’n hangend beentje. Maar zittend, van graniet, dat kan technisch wel. Alleen is het niet aan mij om dat te beslissen.

Zo ziet een beschadigde tuinbank er weer fris en scherp uit, misschien zelfs iets te scherp. Met de groenige waas die de bank vanzelf krijgt omdat hij onder de eikenboom staat, zal hij in de loop der jaren wat meer bij de rest van de tuin gaan passen.

We hebben nog gesproken over tactieken om iets versneld groen te krijgen. Karnemelk wordt vaak genoemd, en yoghurt ook wel. Ik heb ooit op de BBC een dame gezien die zelfs plastic bloempotten dik in de mos kreeg door in de blender een mengsel van yoghurt, mos en (goedkope!) latexverf (en misschien ook leem en mest, maar dat weet ik niet meer) te malen en dat op die potten te kwasten. Ik denk dat ik zelf ook een keer ga experimenteren. Nu nog een ouwe blender.

Update 2 september 2015:

Altijd op zoek naar andere inzichten ben ik van start gegaan met Stumble Upon. Kennelijk werkt het, want hier kwam ik een prima Mosrecept tegen: how to make moss graffiti. In het kort: inderdaad mos in de blender, lauw water erbij, water-retentie gel erbij (misschien uit een luier??), karmemelk erbij, pulseren in de blender tot het geleert, giet in een emmer en verf ermee wat je wilt, en als je het iedere week een beetje nat sproeit dan heb je binnen de kortste keren mos groeien op je gewenste ondergrond.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *