Een middag samen hakken

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik beeldhouwlessen gaf. Afgelopen zaterdag had ik mijn eerste ‘cursisten’ in mijn eigen atelier: de Amerikaan Matt, mijn neef Roel, en mijn zus Coraline. Roel wilde graag leren hakken in steen en is heel geconcentreerd bezig geweest met de eerste beginselen van het steenhouwen.

Ik heb hieronder voor de geïnteresseerden een afspeellijst met video’s van steenhouwtechnieken ingesloten. Het begint met de eerste stap: joppen.

Met dank aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en met name Hendrik Jan Tolboom, die deze technieken demonstreert.

Als je deze video’s op youtube bekijkt, kun je ook de toelichting eronder vinden.

Matt volgt een beeldhouwopleiding in New York en Amsterdam. Hij is bij wijze van uitstapje heel druk bezig geweest om met een luchthamer en een guts een beeld te hakken uit een stuk Abeelstam. Licht en nat hout, dus dat wilde wel. Coraline heeft gewandeld in de schitterende omgeving: Het Paradijs nabij Achterveld.

Update: 26 september 2013

Ik kreeg van Matthew bovenstaand filmpje doorgestuurd, dat hij had opgenomen tijdens de eerste dag van het hakken aan zijn populierenhouten beeld. Hij is naderhand nog een keer of vijf, zes terug gekomen om het af te maken, wat overigens op een haar na niet gelukt is omdat hij terug moest naar de States. houwen in kalksteenHet was waarschijnlijk een stuk sneller gegaan als ik een kettingzaag tot mijn beschikking had gehad, maar aangezien ik bijna nooit op deze manier in hout werk heb ik die eigenlijk zelf niet nodig. Ook Roel is terug geweest, en heeft samen met broer Tim staan hakken aan een brok steen.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *