Een liggende stier in wit marmer

blok marmer voor liggende stier in wit marmer

Het is een beetje stil geweest op mijn blog, omdat ik een hele grote klus onderhanden had. Berichten daarover volgen nog, want het is nog niet af. Maar afgelopen week heb ik een liggende stier in wit marmer gehakt.
Mijn vader vroeg me: ‘Hoe pak je dat aan, hoe maak je zo’n dier?’ Ik legde hem uit dat ik in zo’n geval gewoonlijk eerst een kleimodel maak.

Ik ging op zoek naar fotomateriaal, en boetseerde aan de hand daarvan een vrij grof kleimodel. Het ging me om de houding en de verhoudingen. Ik wist hoe groot ik het wilde maken, want ik had al een stuk steen gekocht. Als je het andersom doet, is het vaak iets lastiger om een geschikt stuk steen te vinden.

Kleimodel voor stier in wit marmer

Toen het kleimodel ongeveer naar mijn zin was, heb ik een contourmal getrokken op een stuk wit karton (stucloper, zie hier↑ een aantal tips). Deze heb ik uitgeknipt en op mijn blok steen gelegd.

Deze contouren heb ik met een stift overgenomen op het stuk marmer en daarna met een scherpe beitel erin gehakt. Vervolgens heb ik alle overtollige steen buiten de lijnen met de diamantzaag ingezaagd en weggehakt. Het resultaat was een stuk steen dat leek alsof ik de contouren met een lintzaag had uitgezaagd.

Daarna heb ik het model en de steen strak tegen elkaar gezet en ben ik begonnen met een passer de maten van de kop en het lijf over te zetten. Zie voor deze techniek het bovengenoemde blogbericht.

Nandi-stier in wit marmerTenslotte heb ik, uitgaande van deze maten, de stier grof voorgehakt, verfijnd, aangepast en op het oog verder uitgewerkt. De laatste stap was het detailleren en het polijsten. Ik heb de kop uiteindelijk wat kleiner gemaakt omdat deze iets te groot was in het oorspronkelijke ontwerp. De stier is gehakt in wit Sivec-marmer en is ongeveer 50 x 20 cm, bij een hoogte van 33 centimeter.

Ook heb ik van zwart graniet nog een basisstuk gehakt waar hij op kan liggen. Net als de eerder gemaakte paduka’s is dit een tempelstuk; de stier Nandi is het rijdier van Shiva en is traditioneel aanwezig in elke tempel van Shiva waar een Shivalingam aanwezig is.

liggende stier in wit marmer liggende stier in wit marmer met krans

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

2 reacties op “Een liggende stier in wit marmer

  1. lacquet schreef:

    Wens verder deze informaties te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *