Een hoop zaagwerk

zagen van graniet met haakse slijperZo af en toe hak ik een beeld voor een andere beeldhouwer. Deze zaterdag ben ik begonnen met zaagwerk aan een fiks blok graniet voor een grafmonument. Omdat het niet mijn eigen ontwerp is zal ik er verder niet al te veel over kunnen zeggen, maar wel iets over het procédé.
Ik ben begonnen met een rechthoekig blok graniet. Als je met een haakse slijper grote stukken steen moet verwijderen, dan is het het makkelijkst om een aantal parallelle banen te zagen, zo diep als de zaag kan komen. Als je dan met een vuist (mokertje, zeggen ze ook wel) een aantal tikken naast elkaar geeft aan de zijkant van de gezaagde strook, en daarbij heen en weer over de hele lengte van de strook slaat, kun je in één keer een heel ‘broodje’ van steen los slaan. Op de bovenstaande foto kun je het goed zien.

Graniet zagen doe ik bij voorkeur met water, dat helpt tegen stof en oververhitting. De grote stukken zaag ik met een gewoon diamantzaagblad, omdat dat minder spettert. Op het eind zaag ik de vlakken strak met een speciaal vlak zaagblad, en dat scheelt heel wat werk bij het hakken later. Anders had ik een enorm groot ruw oppervlak overgehouden, dat ik met (lucht-) hamer en beitel vlak zou moeten hakken.

Ik ben vandaag lekker opgeschoten, halverwege de dag werden de volumes al duidelijk zichtbaar.

zagen van een granieten grafmonument met een haakse slijper

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *