Een adelaar met een gifbeker?

tufstenen kraagsteen van de Eusebius-toren in Arnhem, met de Evangelist Johannes als Adelaar. Circa 1953

de oude kraagsteen in tuf: de snavel en de adderkop zijn afgebroken

←naar het eerste bericht over dit restauratieproject

Van de vier kraagstenen die ik nu voor de toren van de Eusebiuskerk in Arnhem aan het kopiëren ben, heb ik afgelopen week de adelaar onder handen gehad. Zoals ik al eerder uitlegde staat de adelaar voor de evangelist Johannes.

Aan de rechterkant hangt weer de perkamentrol, als symbool voor het evangelie dat Johannes schreef, en links op de foto zie je een bokaal met een slang die eruit kruipt (al is zijn kop verdwenen). Ik had al vaker met afbeeldingen van de evangelisten te maken gehad, maar nog niet eerder de gifbeker gezien. Ik begreep het eerst niet, want voor zover ik wist was Johannes de enige leerling van Jezus die een natuurlijke dood was gestorven. Maar gelukkig kun je met internet een hoop informatie opduikelen en zo vond ik een artikel waarin twee legendes worden genoemd: een over een straf met kokende olie en een met een gifbeker. Johannes overleefde deze beide. Weer wat geleerd!

Ook in dit geval is het origineel in Ettringer tufsteen en de kopie in Muschelkalk, een grove Duitse kalksteen die goed past bij de nieuwe Weiberner tufsteen eromheen, en bij de vormgeving van de reliëfs.

de kopie in Muschelkalk van een kraagsteen met de Adelaar van de evangelist Johannes.
Ik heb de adelaar een wat fellere kop gegeven, en met het tandijzer wat leven in het verenpak gebracht. Het eenvoudige en vrij grove karakter heb ik in de kopie behouden.

naar het eerste luchtboogbeeld→
naar de volgende kraagsteen→

adelaar Johannes 3

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *