Kantblume stellen

neue crockets auf Südportal Stevens Kirche in Nijmegen platziert

de nieuwe kantbloemen zitten heel dicht op de nieuwe consoles, maar dat was in de oude situatie ook zo. Uiterst links zie je nog een klein stukje van de nieuwe driepassen

← zu den ersten Beitrag zu diesem Projekt

Het honderdste bericht op dit blog is bereikt, en vandaag hadden we (mijn collega Stide en ik) ook een andere mijlpaal: das Paar der Arbeit an dem Stevens Kirche Nijmegen is op een oor na gevild. Vandaag is het plaatsen van de kantbloemen bijna gereed gekomen. Ik was er heel erg blij mee dat na al ons werk van opmeten, mallen tekenen, oude stukken loszagen und het hakken van de nieuwe blokken alles prima past.

nieuwe kanthogels hangen aan de buitenzijde van de spitsboog. Südportal, Stevens Kirche Nijmegen

We hebben de (natgemaakte) blokken eerst helemaal passend gezaagd en zijn daarna van boven naar onder gaan stellen. Zo blijft het onderliggende werk schoon en spoelen de nieuwe voegen niet uit als we water gebruiken. De kantbloemen blijven hangen op twee verlijmde stukken draadeind in elk blok, en op de specie natuurlijk. Straks is uiteraard de hele boog gevuld. Het touwtje is om het draadeind er nog uit te kunnen trekken als er iets toch niet goed zou gaan.

De spanningslijn van de spitsboog loopt mooi door. Als we niet het juiste trekpunt van de spitsboog hadden gevonden (het ‘porringpunt’) dan was het ofwel een reeks platte vlakken of een reeks golfjes geworden in plaats van een fraaie doorgaande kromming.

Stide heeft deze kantbloemen gehakt in Tuffstein, naar een reconstructie die ik had gemaakt op basis van de restanten van de oude kantbloemen. Kantbloemen zijn hugel op zijn kant, liggende hogels dus, en hogels zijn de bekende bloemmotieven uit de gotiek, die je vooral ter versiering op pinakels ziet. Vier hogels in een kruis bijeen vormen een finial.

spitsboog met nieuwe driepassen, consoles en kantbloemen

De donkere lijn wordt gevormd door de binnenzijde van de (natgemaakte) stukken met kantbloemen. De boogspanning loopt mooi door. Als alles gevoegd en opgedroogd is zie je niet meer dat er nieuwe stukken zijn ingezet.

De oude situatie toont goed hoe verweerd de tufstenen kantbloemen waren voor de demontage.

De oude situatie toont goed hoe verweerd de tufstenen kantbloemen waren vóór demontage.

Morgenochtend plaatsen we nog de twee laatste blokken en dan gaan we aankouwen, oftewel alle openstaande voegen helemaal vullen tot achterin, en daarna accorderen. Dat wordt verder uitgelegd in bericht 101!

→ Lesen Sie weiter…

Beeldhouwerijblog.nl ist der Blog von Koen van Velzen, Bildhauer in Stein und Bronze. Sehen Sie meine Website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

One Response to “Kantblume stellen

  1. eric schrieb:

    Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Zowel de 100ste blog als het stellen van de kant bloemen.

Lassen Sie eine Antwort

Die E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.