De stier van Lucas

Lucas stier-toren Eusebiuskerk

←naar het eerste bericht over dit restauratieproject

Zoals ik al eerder meldde ben ik deze weken nog druk aan het hakken voor de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem, voor de toren ervan om precies te zijn. Vorige week kreeg ik de (grote) blokken voor de vier evangelisten binnen, en nu is het reliëf met de stier klaar. Deze symboliek komt uit de Openbaring van Johannes, waar hij schrijft dat hij in een visioen vier wezens voor Gods troon ziet staan: “Midden voor de troon en eromheen waren vier wezens, die van voren en van achteren een en al oog waren. Het eerste wezen zag eruit als een leeuw en het tweede als een jonge stier; het derde had een gezicht als een mens en het vierde leek een vliegende adelaar. “(Openbaring 4:6+7)

Deze vier wezens zijn al heel lang geleden geïnterpreteerd als de vier evangeliën of de schrijvers van de vier evangeliën: Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. Vandaar dat deze vier ook op de Eusebius terugkomen: de leeuw staat voor Marcus, de stier is Lucas, de engel of mens is Mattheus en Johannes zelf krijgt de adelaar.

blokken voor de vier evangelisten

Het zijn flinke moppen steen; ik heb ze eigenlijk niet gemeten maar ik schat dat ze zo’n zestig centimeter breed zijn. Omdat de stier vooraan lag mocht die het eerst, en die is nu af. Afgezien van iets meer detail in de vleugels en wat scherpere details heb ik hieraan niet veel veranderd. Inmiddels is Marcus op het blok gelegd, ook daarvan komt nog een plaatje.stier-Lucas oud

Gek genoeg worden al die ogen nooit afgebeeld. Ik vermoed dat ze ook vroeger al beseften dat het allemaal symbolisch of allegorisch bedoeld is.

Net zoals de vorige, kleinere kraagsteentjes, is het origineel in tufsteen en begint aardig af te brokkelen (met gevaar voor vallend puin in komende jaren), en de kopie is in dezelfde grove Muschelkalk. Ik ben begonnen met eerst wat overbodige massa weg te zagen, daarna met het punteerapparaat een aantal punten overgezet, en vandaaruit lekker vlot op het oog de boel afgehakt, om het directe van het origineel te bewaren.

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *