De ark van Noach in de lucht

Luchtboogbeelden met thema Ark van Noach-1

Luchtboogbeelden met thema Ark van Noach-nieuwe blokken Muschelkalksteen

nieuwe blokken Muschelkalksteen

Gisteren kreeg ik weer een lading steen binnen: zeven nieuwe blokken Muschelkalksteen en zeven oude luchtboogbeelden van de Eusebiuskerk in Arnhem. Deze serie heeft als thema de Ark van Noach. In de gauwigheid meende ik onder andere een beer te zien, een dronken Noach, een leeuw en een blote dame. Kennelijk zijn schoondochter. En een knots van een ark.

Noach

Luchtboogbeelden met thema Ark van Noach-blote Noach

de blote Noach is het eerste beeld dat voorgezaagd gaat worden

Voor de ontkerkelijkten onder ons: Noach was de man die van God de opdracht kreeg om een hele grote houten boot te bouwen van 130 meter lang, 22 meter breed en 13 meter hoog, met drie verdiepingen.

Hij verzamelde hierin een groot aantal dieren (van alle reine dieren zeven paren, van de rest twee paren) en nam met zijn gezin toevlucht in de boot toen het 40 dagen ging regenen. Na deze zondvloed, waarin al het menselijk en dierlijk leven op aarde omkwam, begon Noach een nieuw leven als landbouwer en werd een keer dronken van zijn zelfgemaakte wijn. Hij kreeg hier ruzie over met een van zijn zoons, die gelachen had toen hij zijn vader naakt had zien liggen. Vandaar een Noach in zijn blootje met een drinkhoorn.

Kopiëren… met een beetje meer

Luchtboogbeelden met thema Ark van Noach-beschadigde leeuw

Een van de beeldjes is flink beschadigd

Ik heb al een keer eerder een ark van Noach gehouwen voor deze kerk, in november 2014. Toen betrof het een klein kraagsteentje voor de toren. Deze keer is het de bovenste van zeven luchtboogbeelden, en dus de steen die in de muur van de kerk verbonden zit. Zoals ik in het bericht over die kleinere ark uitlegde, is de indertijd gebruikte Ettringer tufsteen heel grof en leent deze zich niet echt voor detaillering. Met een andere steen had het er ook anders uitgezien. Dus zonder de oorspronkelijke vormgeving geweld aan te doen is er wel enigszins ruimte om iets meer detaillering in de kopieën aan te brengen. Ik denk dat deze beeldjes, veel meer dan de vrij kubistische engelen van de vorige reeks, met een klein beetje extra zorg in de afwerking een stuk levendiger kunnen overkomen. Ik denk dan aan duidelijkere schaduwlijnen, iets meer detaillering in haren, en een structuur van afwerking die aansluit op de vormgeving. Het gaat hier om detaillering ten dienste van het bestaande beeldhouwwerk. Als ik er opeens heel andere beeldjes van zou maken dan sla ik de plank volledig mis.

Ark met ezel en duif

Luchtboogbeelden met thema Ark van Noach-de ark met ezel en duif

Nu moet je nog zoeken om hier een ark in te zien, maar straks in Muschelkalk is de vormentaal een stuk duidelijker

De grootste van de zeven blokken bevat een afbeelding van de ark van Noach zelf. Op de foto is het niet helemaal duidelijk wat het voorstelt, en dat is in het echt ook zo. Het is een zoekplaatje, maar we zien een boot op woeste golven, met een enorme duif op het dak en een ezel die zijn kop uit een raam steekt. Aan de andere kant kijkt Noach zelf uit een raam, om te zien of zijn duif al terug is. Hij heeft kennelijk niet door dat het beestje allang op het dak geland is. Tussen de golven zijn drie grote vissen verborgen.

Ik vind het een erg leuke voorstelling, passend in de traditie van kerkelijke bouwsculptuur: vol details en met figuren die helemaal door en op elkaar zijn gepropt in de ruimte die een console of hoekblok te bieden heeft. Niet alles klopt anatomisch, maar het is wel een verhalend, levendig beeldhouwwerk. Ik zal de komende weken eerst beginnen met de simpelere werken voordat ik aan dit blok begin. Niet omdat het zo moeilijk is, want de technische uitdagingen van dit grove werk vallen wel mee, maar om zo in de sfeer van deze reeks te komen voordat ik het sluitstuk aanpak. Ik hou je op de hoogte van het vervolg!

naar het volgende luchtboogbeeld→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *