←Naar het eerste bericht over dit project
Ik ben toegekomen aan het hakken van de openingen tussen de varens. Alleen zijn sommige openingen zo smal dat een normale haakse slijper daar niet tussen past. Gelukkig zijn daar meerdere oplossingen voor:
-een kettingzaag voor steen en beton (hydraulisch, met benzinemotor, of op 230 volt)
-of een Husqvarna Cut-n-breakzaag. Ook deze is er op benzine of elektrisch.
Beide hebben hun voor- en nadelen. De kettingzagen kunnen een heel smalle en diepe sleuf zagen. Ze zijn ‘makkelijk’ te hanteren, als je het gewicht van de machine voor het gemak even wegdenkt. Het gewicht ligt namelijk vrij dicht bij je centrum, en het zwaard is naar verhouding licht. Ze hebben diverse nadelen, waarvan de belangrijkste is dat de ketting vrij snel slijt en erg prijzig is. Verder zijn hydraulische machines erg vermoeiend omdat de slangen veel wegen, en benzineversies stinken en maken veel lawaai. Met de benzinezaag van ICS heb ik slechte ervaringen met het luchtfilter dat nat wordt, waardoor de motor stikt. Ook liep deze oudere ICS op dubbelvette mengsmering, zodat je erg veel walm inademde. Hopelijk is de Stihl beter. Sinds kort zijn er ook versies op 230 Volt, maar die schijnen wat minder sterk te zijn.
De Cut-n-breakzaag is bedoeld om steeds een centimeter of vijf, zes diep te zagen, en dan met de bijgeleverde koevoet het tussenliggende materiaal weg te breken, waarna je verder kunt zagen. Het is een verrassend stille machine, en hij gebruikt erg weinig water, maar hij zaagde niet erg snel in de Dolomiet. Waarschijnlijk waren de zaagbladen een beetje bot geworden, maar ik had geen blok zandsteen om hem weer scherp te krijgen. Ook het wegbreken was niet makkelijk, dit spul is erg taai; het is geen kalkzandsteen. Het gewicht van de machine ligt ver van je af, waardoor ik het erg zwaar vond om wat hoger te zagen. Verder klemde hij nogal snel als ik per ongeluk een tikkeltje zijwaarts bewoog. De machine was overigens erg goed ontworpen, zo zat bijvoorbeeld het kraantje voor het water op een ideale plek.
Ik dacht erover ooit een van die machines aan te schaffen, maar het is wel prettig om eerst te weten hoe ze werken. Ik denk dat het mogelijk een kettingzaag wordt, maar voorlopig is huren nog een stuk goedkoper. (update april 2015: het is een elektrische steenkettingzaag geworden. Lees hier mijn artikel over alle mij bekende typen betonkettingzagen, en al hun voor- en nadelen.)
Uiteindelijk heb ik het bovenste gat bijna helemaal met de haakse slijper gezaagd. Met wat water als koeling en smering ging dat als de brandweer. Voor de onderste twee gaten was de breekzaag een uitkomst.