Kino Königs (traf Update)

Fassade Royal Cinema 1935Richter curl-altArt Deco

In der Zeit war, dass das Leben gut und sogar brillante Filmtitel, in Den Bosch war im Hinthamerstraat Kino: Kino Königs. Auf einer Fotografie von ca. 1935 wir Claudette Colbert und Clark Gable Hauptrolle in dem Plakat des Films "It Happened One Night In" sehen. Auf einer neuen Fotografie, werden sie durch die Neon-Buchstaben Sailor ersetzt. Offenbar war das Kino selbst eine Anpassung; die Art-Deco-Fassade enthält noch ein paar Verzierungen zu einem früheren Zeitpunkt.

gevel Cinema Royal nieuw; Zeeman. Voor de plaatsing van nieuwe blokken Udelfanger zandsteen.Banderol zonder krullen

De tijd staat niet stil en om een mooie grote luifel te kunnen bevestigen werden de buitenste krullen weggehakt van de banderol waar de naam van de bioscoop op staat. Weer later kreeg Den Bosch nieuwe eisen voor winkelreclame en moesten gevels zoveel mogelijk in oude stijl hersteld worden. Dat is waar ik in beeld kom: of ik die krullen naar de oude foto in nieuwe steen kon hakken.

nieuwe linker banderolkrul in Udelfanger zandsteenSteiger, of liever niet

Voor het eindresultaat is het het mooist als je zoiets ter plekke kunt maken, dan weet je dat alles precies past. Nadeel is dan wel dat je geen fouten mag maken, er zit meestal van alles in de weg, je kunt niet goed om de stukken heen werken want ze zitten ingesloten in het oude werk, en het belangrijkste is dat je tegenwoordig geen korreltje stof meer mag maken in een woonomgeving. Niet zagen, hakken met stofafzuiging er bovenop, en o wee als er een korreltje naar beneden valt.

Udelfanger sand~~POS=TRUNC

nieuwe banderolkrullen in Udelfanger zandsteenDaarom was ik blij dat ik het in mijn eigen werkplaats mocht hakken. Ik ben toch al niet gek op werken op een steiger, want alles duurt anderhalf keer zo lang.
Het is gewoon veel omslachtiger. Met de aangeleverde profielmallen, maatvoering en nieuwe blokken Udelfanger zandsteen toog ik aan de slag. Een apart klusje tussendoor.

Aktualisierung 3 März 2017:

cinema royal aansluitend maken krul

het accorderen van de aansluitingen. Credit foto: Bart Woudenberg/Slotboom Steenhouwers

Bart Woudenberg van Slotboom Steenhouwers te Winterswijk stuurde me een foto die genomen was tijdens het plaatsen en schreef: ‘Ik heb helaas geen foto’s van het geheel voltooide werk. Bijgevoegd één afbeelding die ik nog in mijn telefoon had staan van de linker krul. Deze is gemaakt nog tijdens het accorderen. Hierna hebben we de inboetstukken nog met KEIM bijgekleurd en is het eindresultaat “perfect” geworden. Als ik nog een keer in de buurt ben van Den Bosch zal ik nog eens een foto schieten van de gevel.

genehmigen is het eindproces van de gemaakte stukken in het werk aanpassen aan de omringende steen. Keim is een merknaam voor specifieke kleurstoffen, verven en mortels voor natuursteen. Door het bijkleuren van de verse nieuwe steen springen de ingevoegde blokken niet meer zo in het oog, en wordt het weer één geheel. Op de foto kun je goed zien hoe de steenhouwers wat steen van de nieuwe blokken aan het verwijderen zijn. Daarna wordt het nog netjes glad afgewerkt.

Beeldhouwerijblog.nl dem Blog Koen van Velzen, Bildhauer in Stein und Bronze. Sehen Sie meine Website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Lassen Sie eine Antwort

Die E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.