Cinema Royal (met update)

gevel Cinema Royal 1935rechter-krul-oudArt Déco

In de tijd dat het leven nog goed was en de filmtitels nog geniaal, was er in Den Bosch aan de Hinthamerstraat een bioscoop: Cinema Royal. Op een foto van ongeveer 1935 zien we Claudette Colbert en Clark Gable schitteren in de poster van de film ‘Het Gebeurde Op Een Avond’. Op een recente foto zijn ze vervangen door de neonletters van de Zeeman. Kennelijk was ook de bioscoop zelf een aanpassing; de Art Déco-gevel bevat nog een paar ornamenten van een eerdere datum.

gevel Cinema Royal nieuw; Zeeman. Voor de plaatsing van nieuwe blokken Udelfanger zandsteen.Banderol zonder krullen

De tijd staat niet stil en om een mooie grote luifel te kunnen bevestigen werden de buitenste krullen weggehakt van de banderol waar de naam van de bioscoop op staat. Weer later kreeg Den Bosch nieuwe eisen voor winkelreclame en moesten gevels zoveel mogelijk in oude stijl hersteld worden. Dat is waar ik in beeld kom: of ik die krullen naar de oude foto in nieuwe steen kon hakken.

nieuwe linker banderolkrul in Udelfanger zandsteenSteiger, of liever niet

Voor het eindresultaat is het het mooist als je zoiets ter plekke kunt maken, dan weet je dat alles precies past. Nadeel is dan wel dat je geen fouten mag maken, er zit meestal van alles in de weg, je kunt niet goed om de stukken heen werken want ze zitten ingesloten in het oude werk, en het belangrijkste is dat je tegenwoordig geen korreltje stof meer mag maken in een woonomgeving. Niet zagen, hakken met stofafzuiging er bovenop, en o wee als er een korreltje naar beneden valt.

Udelfanger zandsteen

nieuwe banderolkrullen in Udelfanger zandsteenDaarom was ik blij dat ik het in mijn eigen werkplaats mocht hakken. Ik ben toch al niet gek op werken op een steiger, want alles duurt anderhalf keer zo lang.
Het is gewoon veel omslachtiger. Met de aangeleverde profielmallen, maatvoering en nieuwe blokken Udelfanger zandsteen toog ik aan de slag. Een apart klusje tussendoor.

Update 3 maart 2017:

cinema royal aansluitend maken krul

het accorderen van de aansluitingen. Credit foto: Bart Woudenberg/Slotboom Steenhouwers

Bart Woudenberg van Slotboom Steenhouwers te Winterswijk stuurde me een foto die genomen was tijdens het plaatsen en schreef: ‘Ik heb helaas geen foto’s van het geheel voltooide werk. Bijgevoegd één afbeelding die ik nog in mijn telefoon had staan van de linker krul. Deze is gemaakt nog tijdens het accorderen. Hierna hebben we de inboetstukken nog met KEIM bijgekleurd en is het eindresultaat “perfect” geworden. Als ik nog een keer in de buurt ben van Den Bosch zal ik nog eens een foto schieten van de gevel.’

Accorderen is het eindproces van de gemaakte stukken in het werk aanpassen aan de omringende steen. Keim is een merknaam voor specifieke kleurstoffen, verven en mortels voor natuursteen. Door het bijkleuren van de verse nieuwe steen springen de ingevoegde blokken niet meer zo in het oog, en wordt het weer één geheel. Op de foto kun je goed zien hoe de steenhouwers wat steen van de nieuwe blokken aan het verwijderen zijn. Daarna wordt het nog netjes glad afgewerkt.

Update april 2019: enkele foto’s en een video

Drie foto’s van voor en na

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *