Biddend mannetje (luchtboogbeeldje Eusebiuskerk)

kopie van biddend mannetje in Muschelkalksteen kopie van biddend mannetje in Muschelkalksteen

Biddend mannetje

Ik ben inmiddels alweer druk bezig met luchtboog 5 van de Eusebiuskerk in Arnhem. Deze reeks bestaat uit een alk, een olifantje, een zeeleeuw, een buffel, een eekhoorn, een biddend mannetje en voor de derde keer de ark. Uit de beschrijving van de luchtboogbeelden door de kerk:

Als eerste werden de bogen aan de noordzijde van het schip gehakt. De beelden kwamen uit het atelier van Theo van Reijn en zijn vrijwel allemaal gehakt door Eduard van Kuilenburg. Van een aantal beelden zijn ontwerpschetsen en foto’s uit de werkplaats bewaard gebleven. Het thema was de Zondvloed. Gezien de herbouw na de verwoesting was dit een voor de hand liggend thema. Op de luchtbogen staan dieren afgebeeld en de muurbeelden tonen Noach met de Ark in verschillende fasen, vanaf de bouw tot aan het landen van de duif op de Ark. De beelden uit het atelier van Van Reijn zijn sterk geïnspireerd op de beelden zoals die aangetroffen worden op de St. Janskathedraal in Den Bosch en de Franse kathedralen en ogen traditioneel in vergelijking met de latere beelden. Van Reijn stierf in 1954, voordat hij aan de beelden voor de bogen aan de zuidzijde van het schip kon beginnen.

Onbeholpen

Het oude beeldje van het biddend mannetje met twee linkervoeten

Het oude beeldje van het biddende mannetje met twee linkervoeten

Dit biddend mannetje zou in de meeste schoenenwinkels niet erg populair zijn, want hij had twee linkervoeten. Ik hoop dat men het me niet kwalijk neemt dat ik dat verholpen heb…

Alle oude luchtboogbeelden worden overigens verkocht, om geld bijeen te krijgen voor het laten hakken van de kopieën. Als je meer wilt weten waarom de beeldjes vervangen worden, lees dan meer hier en hier.

naar het volgende luchtboogbeeld→

of naar Video: hoe hak ik een luchtboogbeeld→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *