Baldakijn klaar

Baldakijn voor de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch in Udelfanger zandsteen

ornamenten aan een baldakijn voor de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch in Udelfanger zandsteen

Het baldakijn voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is klaar. Het steenhouwwerk is gemaakt door Mike Slotboom van Slotboom Steenhouwers in Winterswijk; ik heb hieraan het ornamentwerk gedaan. Het lastigste hiervan waren de hangende delen aan de voorkant, de zogeheten toten. Waar deze vroeger apart als losse onderdelen werden gemaakt en later werden bevestigd aan de rest van het baldakijn, waren ze nu uit één stuk gehouwen. Dit betekende dat ik ook aan de binnenzijde de bloemetjes en de profielen moest hakken. Zandsteen blijft een beetje kwetsbaar voor stoten (niet voor verwering) en ik kon er alleen bij door het hele blok in de takel te hangen en eronder/erin te gaan staan. Ik was er een beetje beducht voor dat ik bij het hakken teveel trilling op de losse delen zou overbrengen, en er was ook veel te weinig ruimte om goed te hakken (de middelste toot hing op 10 centimeter van mijn gezicht), maar het is allemaal gelukt en al zeg ik het zelf, nog goed ook.

onderzijde baldakijn Sint Jan 's-Hertogenbosch

voor de laatste afwerking heb ik het baldakijn nog even op zijn rug gelegd

In deze stand kon ik de toten ook niet aan de binnenzijde hakken, want dan had ik zelf ook op mijn rug moeten liggen!

ingepakt baldakijn Sint Jan 's-Hertogenbosch

een hele opluchting dat het blok deze week de deur uit gaat; het is een kwetsbaar stuk

En nu? Deze week gaat het blok op de vrachtwagen naar Den Bosch, waar het door de natuursteenstellers geplaatst gaat worden tussen de bestaande zandstenen blokken, als een soort paraplu voor een heiligenbeeld. Om het te hijsen zijn er twee roestvrijstalen draadeinden in de bovenzijde verlijmd, waarop twee hijsogen geschroefd zijn. Daar heb ik zelf ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Lees meer over beeldhouwwerk voor de Sint Jan hier

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *