Ardha Matsyendra in marmer

Voor de expositie bij Statue of yoga pose Ardha Matsyendrasana in Carrara marbleKunst en Kastelen heb ik ook nog een beeld in wit marmer gehouwen: Ardha Matsyendra. Het is een dame in een hatha-yogahouding, de Ardha-Matsyendrasana oftewel de halve Koning van de Vissenpose. Het beeld is ongeveer 70 cm hoog (en loeizwaar heb ik gemerkt bij het installeren bij Kasteel Gronsveld!)

Het thema van dit beeld sluit aan bij Somnia en de Meermin; het maakt onderdeel uit van de reeks Asleep-Arise-Awake-And Stop Not Till The Goal Is Reached. In dit geval doet de dame een poging om wakker te worden, het thema Arise dus. En met wakker worden wordt hier natuurlijk een spiritueel ontwaken bedoeld, vandaar dat Arise vóór Awake komt.

hatha yoga pose Ardha Matsyendrasana in white carrara marbleArise, awake, and stop not till the goal is reached (sta op, ontwaak, en stop niet voordat het doel bereikt is) is de beroemde oproep van Swami Vivekananda, waarmee hij zijn toehoorders opriep uit de lethargische staat te komen, verdoofd door alles wat er in de wereld van zintuiglijke gewaarwordingen op ons afkomt. Dat vergt bewuste inspanning op een doelgericht pad. En dat is nou precies wat yoga is: niet een paar moeilijke houdingen op maandagavond, maar elke welomschreven weg die leidt tot zelfrealisatie. Maar dat is weer een ander verhaal.

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *