Allemaal kraagsteentjes voor de Eusebius

kraagsteentjes EusebiustorenDe Eusebiuskerk in Arnhem staat al weer een aantal jaar in de steigers en nu is de tijd gekomen om het beeldhouwwerk aan te pakken.

Ik ben gevraagd de eerste stukken van tufsteen uit de jaren vijftig te kopiëren in Muschelkalksteen. Ik had eerst niet zoveel enthousiasme over de kwaliteit van het beeldhouwwerk, omdat de eerste kraagsteentjes erg grof (ik zou bijna zeggen lomp) over kwamen. Maar in het begin van die eerste week ben ik de steiger opgegaan naar 46 meter hoog en daar raakte ik erg gecharmeerd van de grote kraagstenen in Ettringer tuf die daar nog te vinden waren. De Eusebius is na alle bombardementen en een brand aan het einde van de oorlog enorm beschadigd geraakt, maar met veel zorg weer hersteld en omdat er zoveel weg was (er is in de eerste jaren na de oorlog ook van alles gestolen uit de puinhopen, las ik) kregen de beeldhouwers vrij veel ruimte om de lacunes op te vullen.

Kraagsteen van Bison met jong, EusebiustorenHet eerste wat ik tegenkwam toen ik op de 20e verdieping uit de lift stapte waren consoles met dieren, en ik was geraakt door de expressie en vaart waarmee een grote bizon met haar jong en twee Indische neushoorns waren gehouwen. De beeldhouwer (A.M. Bruggeman uit Den Haag) had schitterend gebruik gemaakt van de eigenschappen van de tuf (en die van zijn gereedschap) om de ruige vacht weer te geven.

Er hebben in de na-oorlogse jaren diverse beeldhouwers aan de Eusebius gewerkt, en van hen was het verhaal van de beeldhouwer Eduard van Kuilenburg het meest opvallend. Hij stierf jong, maar heeft voor zijn overlijden op 37-jarige leeftijd ontzettend gedreven zijn visie in taille directe in de kerk kunnen weergeven

Als je meer wilt wilt lezen over de beeldhouwers en het beeldhouwwerk in en aan de Eusebiuskerk en toren dan is er vrij recent een lijvig boek over de beelden van de kerk verschenen. Een aanrader!

De beeldhouwwerken die de komende jaren gevaar kunnen gaan opleveren zullen worden vervangen door een kopie in een weervaster materiaal. De komende tijd zal ik af en toe iets schrijven over de kraagstenen die ik nu aan het hakken ben.

→Lees verder…

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *