Een aap met een pruik (luchtboogbeeld)

luchtboogbeeldje Aap, kopiëren van tufsteen naar Muschelkalk

het kopiëren van de Aap

De oude Aap van tufsteen

Een van de leukste luchtboogbeeldjes uit de reeks ‘de Ark van Noach’ door Theo van Reijn is nu aan de beurt: een Aap. Het beestje heeft een aandoenlijk buikje, magere pootjes en een Brede Glimlach op zijn snuit. En een pruik.

Dat mijn voorzaagmachine na alle sleutel- en laswerk nu zo zuiver kan zagen is ook goed te zien in het voorgezaagde blok. Het scheelt aardig wat werk.

In de Ramsj

In het voorgezaagde blok steen zijn de vormen van de Aap al goed te herkennen

De oude beeldjes van de Eusebiuskerk worden allemaal verkocht voor het goede doel, waarmee in ieder geval een deel van de kosten wordt opgevangen. Een dergelijke restauratie is immers niet goedkoop, en deze keer moeten er alleen al 96 luchtboogbeeldjes gemaakt worden. Om nog maar te zwijgen van de honderden andere nieuwe onderdelen voor de toren en de kerk.

Deze Aap was bij de veiling meteen al enorm in trek, en ik denk dat zijn guitige glimlach daar wel debet aan is.

Helaas zijn de foto’s bij dit artikel niet zo duidelijk, omdat er slecht weer met enorm vlak licht was toen ik het beeldje voltooide.

Maar misschien is het helemaal geen vrolijke glimlach, maar eerder een vertrokken bekkie van de buikpijn!

Aap-noot-miesère?

Het originele beeldje werd gemaakt zo rond 1953. In die tijd waren er veel hertenparken en dierentuinen met een apenkooi, waar je de aapjes zelf mocht voeren. Vooral op zondagen kochten hele volksstammen een zakje pinda’s, om de ‘apenootjes’ te voeren aan de primaten die een beetje mistroostig op een kale rots achter gaas zaten. Het mag duidelijk zijn dat de apen niet altijd een afgewogen dieet kregen, en het die dag moesten doen met de pinda’s die ze soms met papieren zak en al toegeworpen kregen. Op andere dagen zullen ze ongetwijfeld beter voer hebben gekregen. Zelf heb ik ook nog, al was dat 15 jaar later, levendige herinneringen aan het hertenpark, met onheilspellende bordjes waarop stond dat plastic zakken niet zo goed voor de damhertjes waren. ‘Wanneer u de dieren plastic geeft, is het zeker dat er spoedig niet één meer leeft.’ Misschien heeft ons aapje daarvan dat bolle oedeem-buikje?

naar het volgende luchtboogbeeld→

Beeldhouwerijblog.nl is het blog van Koen van Velzen, beeldhouwer in steen en brons. Zie ook mijn website: beeldhouwerijvanvelzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *